Sankcije

VIDEO | Cormack o sankcijama: Brine retorika i drugih političara

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvedene su jer su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korak imat će značajne posljedice'', potvrdila je to bh. agencijama veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack.

''Također, ovaj korak je poduzet jer Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli BiH. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH'', pojasnila je Cormack.

Uvođenje sankcija koje provodi Ministarstvo trezora SAD-a nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer SAD vrlo ozbiljno shvaća svoju ulogu onih koji trebaju štititi Daytonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržava europski put BiH.

''Nedavne aktivnosti Dodika poput provođenje referenduma u rujnu koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno je govorila u prilog zagovaranju daljim podjelama u BiH i stvaranju novih problema'', stav je Cormack.

Želeći biti potpuno jasna, kazala je kako je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske te je izrazila nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju gospodarstvo i da se otvore nova radna mjesta.

Najavila da će SAD nastaviti pružati pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Veleposlanstva SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su euroatlantske integracije.

Veleposlanica, međutim, nije imala informacije hoće li neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.

Ovo je ujedno i poruka svima, dodala je, koji poduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda, ponavljajući da je vladavina zakona ključna ne samo za BiH nego i za sve zemlje koje žele biti uspješne.

Na pitanje zašto se to događa nekoliko dana prije imenovanja nove američke administracije, veleposlanica je još jednom ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahtijeva pažljivo razmatranje i zato treba vremena, to su ozbiljni koraci koji se ne poduzimaju olako.

''Ovaj proces je tehničke prirode u pripremi i takav je kada se poništava'', zaključila je, iznoseći podatak da su na toj listi 192 osobe iz Balkana, neke osobe su skinute s te liste, ali je to veoma dug birokratski proces.

Kopirati
Drag cursor here to close