Revizija branitelja

VIDEO | Branitelji revoltirani: Ljude bez nogu provjeravaju, a lažni branitelji se skrivaju

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 12:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dario Balić je ratni vojni invalid. U Domovinskom ratu ostao je bez noge, koja mu je amputirana iznad koljena. No, Institut za medicinsko vještačenje već treći put ga poziva na ocjenu invalidnosti.

Izrevoltirani ovim još jednim u nizu poteza Ministarstva branitelja FBiH na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem i radom Instituta za medicinsko vještačenje, bivši pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a HRHB, bivši pripadnici I. gardijske brigade HVO-a ''Ante Bruno Bušić'' i bivši pripadnici Postrojbe za posebne namjene ''Ludvig Pavlović'', okupili su se danas u velikom broju ispred prostorija Instituta u Mostaru.

Lažni branitelji se skrivaju

''Ovdje smo se danas okupili da iskažemo svoj revolt zbog načina na koji se pozivaju invalidi, posebice oni koji su bili u gardijskim brigadama i specijalnoj policiji. Danas je ovdje naš prijatelj Dario Balić koji je ostao bez noge, koja mu je amputirana iznad koljena. Mislimo da nakon 22 godine od ranjavanja nije logično da on treći put bude pozvan na reviziju. Lažni branitelji se skrivaju, pravi branitelji idu na reviziju i to već jednom treba reći i tome treba stati u kraj'', rekao je Zdenko Jurić predsjednik Udruge specijalne policije HRHB.

Prije razgovora s novinarima, Jurić se sastao i razgovarao s liječnicima iz liječničkog povjerenstva i nadležnim iz Instituta za medicinsko vještačenje u Mostaru.

''Oni su samo instrument politike Ministarstva branitelja iz Sarajeva, a svi znamo da u Ministarstvu ne postoje naši ljudi koji zastupaju interese HVO-a'', rekao je novinarima Jurić komentirajući razloge ponovnog pozivanja na reviziju.

Branitelji su napisali i priopćenje za javnost u kojemu su iskazali razočarenje novom vlašću za koju su očekivali da će odlaskom bivšeg ministra branitelja Zukana Heleza i ''nelegitimnih hrvatskih predstavnika'', zaštititi čast, ugled i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja.

Pusta obećanja i duboki san hrvatskih predstavnika  

''Od pustih obećanja o zaštiti hrvatskog branitelja nije ostalo ništa, niti smo dobili ministra, niti sektor za HVO unutar ministarstva. Svjedoci smo velikog broja novih optužnica za bivše pripadnike HVO-a, dok sotoniziranje Herceg Bosne se ubrzano nastavlja. Kap koja preljeva već odavno punu čašu su brojni pozivi za reviziju upravo onih branitelja koji su bili predvodnici hrvatskog naroda i HVO-a u Domovinskom ratu, posebice teških invalida i ranjenika'', navodi se u priopćenju.

Branitelji su ogorčeni činjenicom kako poslije 20 godina moraju ''nekome dokazivati da su bili hrvatski branitelji.

''Naši ranjenici i amputirci, bez nogu i ruku moraju dokazivati da im rane nisu zacijelile a udovi nisu narasli ili su posrijedi neki sasvim drugi razlozi'', naveli su.

Zbog toga, navode, traže od svih političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH da se probude iz dubokog sna u koji su usnuli i da započnu raditi svoj posao za koji su vrlo dobro plaćeni i za koji smo ih na kraju krajeva i izabrali.

Kopirati
Drag cursor here to close