Sjeverna Koreja

Velikom vojnom paradom obilježili 70. godišnjicu Radničke partije

Vijesti / Flash | 10. 10. 2015. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je danas organizirala veliku vojnu paradu, kojom obilježava 70. godišnjicu osnivanja vladajuće Radničke partije. Međunarodna zajednica pažljivo prati događaj, da bi vidjela hoće li se napetost dodatno pojačati, ili će biti usvojen pomirljiviji pristup, prenosi agencija Kjodo.

U velikoj vojnoj paradi, prvoj od srpnja 2013. godine, koja se održava na trgu Kim Il Sunga, u centru Pyongyanga, sudjeluju pješadinci, kolone tenkova, a prikazan je i čitav niz naoružanja. Među njima su oklopna vozila i balističke rakete.

Vrhovni vođa Kim Il Sung prisustvuje ceremonIji, ali ne i svjetski lideri, prenosi BBC, koji navodi da je jaka kiša odgodila početak svečanosti.

Kim je nosio uobičajeno tamno odijelo i primio izvještaj zapovjednika počasne garde, prije smotre tisuće vojnika koji sudjeluju na ceremoniji, prikazala je korejska centralna televizija, a prenio AFP.

Zgrade oko trga su ukrašene crvenim zastavama sa srpom i čekićem, kao i plavo-bijelo-crvenim nacionalnim zastavama. Oko trase parade, može se vidjeti more boja od desetina tisuća okupljenih muškaraca i žena koji mašu zastavama i cvijećem, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close