Forbes

Velika sedmorka je mrtva

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 10:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdeset drugi summit 'Velike sedmorke', koji se održava u Japanu krajem svibnja, trebao bi biti posljednji, piše komentator 'Forbesa' Jean Pier Leman.

Organizacija je trebala odavno prestati postojati: „G7 je atavizam, anomalija koja ne donosi nikakvu korist u međunarodnim odnosima. Naprotiv, ona održava jakom prozapadnu orijentaciju, podrivajuc´i svoj legitimitet“.

Prvi sastanak „sedmorke“ je održan 1975. godine u Francuskoj. U to vrijeme zapadne zemlje su još uvijek vodile glavnu riječ u svjetskoj ekonomiji i stajale rame uz rame u Hladnom ratu protiv Sovjetskog Saveza. S točke gledišta pragmatične politike, ostatak svijeta teško da je imao poseban značaj.

Ove godine je završen tridesetogodišnji period tijekom kojeg su Zapadna Europa, SAD i Japan preživjeli porast blagostanja bez presedana. Ekonomija zapadnih zemalja se po prvi put suočila sa kataklizmom koja je podsjetila na Veliku depresiju ’30-ih godina. Naftna kriza OPEC-a je dovela do niza globalnih potresa, nezadržive inflacije i masovne nezaposlenosti.

Zato se, objašnjava Leman, rukovodstvo Francuske nadalo da c´e ako se lideri vodec´ih svjetskih ekonomija okupe, moc´i ojačati uzajamno povjerenje, početi zajedno rješavati suštinske probleme i na takav način izbjeći konflikt.

To je bila „smjela i impresivna inicijativa“ i u sljedećih 10-15 godina „Velika sedmorka“ je dobro poslužila svijetu. Međutim, svijet se mijenjao, G7 je izgubila smisao postojanja. Zapad više ne zauzima vodec´u poziciju na planeti, pojavili su se novi igrači, novi scenariji i novi izazovi. To se odrazilo na održavanje summita „Velike dvadesetorke“ 2008. godine, čiji rezultati su bili nezadovoljavajuc´i, smatra novinar.

Ipak, navodi autor članka, svoju nesposobnost „sedmorka“ je pokazala pretvorivši se u „osmorku“. U 1998. godini Rusija je dobila poziv da se pridruži G7. U pozadini velikog pada ruske ekonomije ovaj korak nije imao nikakvog smisla.

Kako piše Leman, „predrasude i licemjerje Zapada su se pokazali u punom sjaju 16 godina kasnije“, tijekom događaja u Ukrajini i ulaskom Krima u sastav Rusije. Moskvu su optužili za kršenje međunarodnog prava.

''Ipak, to je sitnica u usporedbi s nezakonitom invazijom na Irak 2003. godine, ako se govori o negativnom utjecaju, posljedicama, smrti, mučenjima, izbjeglicama i tome slično. Iako su neke zemlje ’sedmorke‘, posebno Francuska i Njemačka, bile protiv invazije, nije bilo nikakvih pokušaja da se isključe Velika Britanija i SAD.“

Po mišljenju komentatora Forbesa, glavni razlog zbog kojeg treba likvidirati G7 je preveliki utjecaj Zapada u organizaciji.

„U 21. stoljeću nema prosto nikakvog smisla da zapadnoeuropske države — Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija — zauzimaju tako visoku poziciju u globalnom upravljanju.“

Očuvanje „Velike sedmorke“ u 2016. godini je apsurdna anomalija. Njezina alternativa može biti restrukturizacija i ozdravljenje „dvadesetorke“, uz uvjet da europske zemlje ne dobiju automatski status svjetskih sila, tvrdi Leman, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close