Mostar Parking

Mostar | Velika diskriminacija osoba s invaliditetom u dokumentima pred vijećnicima

Izmjenama i Odlukama o organizaciji parkinga, planira se izbrisati osiguranih 10% parking mjesta za osobe s invaliditetom.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2023. u 09:15 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjena Odluke o organizaciji parkinga koja će se naći danas pred vijećnicima Gradskog vijeća u Mostaru, kako izgleda, vrši ogromnu diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Naime, u Članku 7. navodi se kako će se osobama s invaliditetom osigurati parking mjesta u ovisnosti od kapaciteta parkirališta.

Parking za OSI u skladu s kapacitetom?!

''Za potrebe parkiranja isključivo vozila osoba sa invaliditetom Mostar Parking će sukladno utvrđenim standardima i važećim propisima, a u zavisnosti od kapaciteta parkirališta, osigurati parking mjesta na kojima se neće naplaćivati naknada za parkiranje uz uvjet da isti imaju vidno istaknut znak pristupačnosti, te da znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak osoba s invaliditetom odgovara vozilu na kojem se koristi (registracija vozila). Parkirna mjesta za vozila osoba sa invaliditetom će se posebno obilježiti prometnom signalizacijom.''.

Inače, u dokumentima se navodi kako se brišu članci 2., 3., i 4., kojima je ranije trebalo biti osigurano 10 posto parking mjesta, a osobe s invaliditetom, u dijelu odluke koja se planira izbrisati, mogle bi bez plaćanja naknade parkirati na bilo kojem mjestu u obje zone naplate uz uvjet da imaju vidno istaknut znak pristupačnosti.

Što se briše

Stavka na koje se odnose izmjene i dopune, te koja se briše su:

1) Za potrebe parkiranja isključivo vozila osoba sa invaliditetom, u ovisnosti od kapaciteta parkirališta, Mostar Parking će (u skladu sa utvrđenim standardima i pravilima) osigurati 10% parking mjesta, na kojima se neće naplaćivati naknada za parkiranje, a koja će se posebno obilježiti prometnom signalizacijom, kao mjesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

2) Pravo korištenja mjesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom ostvaruju osobe koje posjeduju znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak osoba sa invaliditetom, u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima i odredbama Pravilnika o obilježavanju vozila kojim upravlja osoba sa invaliditetom ili kojim se prevozi osoba sa invaliditetom.

3) Osobe s invaliditetom koje posjeduju znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak osoba s invaliditetom, mogu bez plaćanja naknade parkirati na bilo kojem mjestu u obje zone naplate uz uvjet da imaju vidno istaknut znak pristupačnosti te da isti odgovara vozilu na kojem se koristi (registracija vozila).

4) Vlasnik vozila, koje je evidentirano u sustavu kao vozilo osobe s invaliditetom i koje posjeduje znak pristupačnosti, dužan je obavijestiti Mostar Parking o promjeni vozila u slučaju prodaje, a svaka zloupotreba ili nepravilno korištenje znaka pristupačnosti (omogućavanje drugim osobama na korištenje) je zabranjena.

Parkinga nema dovoljno i nisu označeni

Nekadašnja gradska vijećnica, sada zastupnica u skupštini HNŽ-a Vesna Šunjić, kojoj je suprug osoba s invaliditetom (OSI), prokomentirala je ovu najavljenu izmjenu.

''Niti imamo dovoljan broj parking mjesta, niti su ispravno označena, a i na onima koje imamo su uglavnom parkirana vozila bez oznake OSI. U Centru 3 parking mjesta za OSI se mogu prebrojati na prste jedne ruke. Nisam 100% sigurna, ali mislim da su 2 u pitanju. Stručnjaci iz MoParkinga su već počeli primjenjivati ovu odluku koja je tek danas na dnevnom redu i nas je jučer dočekala kazna na suprugovom autu na kojem je vidno istaknuta oznaka (ispred naše zgrade)'', kaže Vesna Šunjić napominjući da su zahtjev za ucrtavanjem parking mjesta ispred zgrade podnijeli prije nekoliko mjeseci.

Foto: Bljesak.info / 

Po ovome, ograničenja se odnose čak i u pogledu prevoženja OSI.

''U Mostaru nema auto škola u kojoj OSI može položiti vozački, tako da auta voze uglavnom osobe koje su prije stjecanja invaliditeta imale vozačke dozvole. Izbacivanjem stavka 2 ispade da samo OSI koji su vlasnici vozila mogu imati neka prava?!'', zaključila je Šunjić.

Standardi i širina

Podsjetimo, ranije je direktor JP Mostar Parking, Ivan Barbarić, komentirajući za Radio Arena standarde i širinu parking mjesta za osobe s invaliditetom rekao da je sve po propisima. 

Podsjetimo, ranije je direktor JP Mostar Parking, Ivan Barbarić, komentirajući za Radio Arena standarde i širinu parking mjesta za osobe s invaliditetom rekao da je sve po propisima.

''Mi kad smo radili iscrtavanja parking mjesta, mislim da smo radili preko pet metara. Negdje 5.30 metara, negdje pet. Invalidska parking mjesta su uvijek duža za pola metra do metar u odnosu na postojeća i invalidska mjesta u većini slučajeva ukoliko su to okomita ne uzdužna, parking mjesta imaju pojas pored parking mjesta tako da osoba s invaliditetom može izići iz auta'', kazao je Barbarić. Na konstataciju voditeljice da je sve uredu, Barbarić je rekao: ''Da, naravno''.

No mjesta za osobe s invaliditetom nisu standardnih dimenzija te nemaju potrebna proširenja.

''Parking mjesta nisu obilježena kako bi trebali biti. Ispred naše udruge je klasična dimenzija i jedina dobra stvar je što je zadnji parking pa možeš, ali sa strane se trebalo iscrtati'', kazao je tada Igor Ledić predsjednik Udruge za Down syndrom.

Kopirati
Drag cursor here to close