Busovača

Veleposlanstvo SAD razočarano Kordićevim porukama o daljim podjelama

Vijesti / Flash | 23. 06. 2014. u 15:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodinu Kordiću je suđeno i proglašen je krivim po više točaka za zločin protiv čovječnosti, uključujući planiranje, poticanje i naređivanje zločina protiv civila u središnjoj Bosni i Hercegovini. Haški sud je zaključio da je Kordić odigrao ključnu ulogu u planiranju i naređivanju napada na Ahmiće i okolna sela u travnju 1993. godine.

Ovo su Agenciji FENA odgovorili u Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kao odgovor na upit da prokomentiraju povratak Darija Kordića, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH te potpredsjednika Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Po povratku presuđenom zločincu Kordiću je organiziran doček u Busovači na kojem je, među ostalim, nazočio i vrh HDZ-a predvođen stranačkim predsjednikom i predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, te najvišim dužnosnicima HDZ-a BiH.

- Razočaravajuće je da se po povratku u regiju, gospodin Kordić odlučio fokusirati na poruke kojima se snažno zalaže za podjele i žalosno je da su visoki politički i drugi dužnosnici odlučili veličati takve poruke - navode u Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH, te dodaju kako "nije primjereno da se političke i vjerske vođe upuštaju u aktivnosti koje vrijeđaju uspomenu na žrtve i unazađuju proces pomirenja".

- Apeliramo na stranke da na puštanje gospodina Kordića reagiraju suzdržano i da prema žrtvama rata iskažu poštovanje. Mi odlučno odbacujemo daljnju geografsku podjelu BiH uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima - kazali su za našu agenciju u Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close