Zbog nadležnosti izvan djelokruga MUP RS-a

Veleposlanstvo SAD-a : Više informacija o rezervnom sastavu policije RS-a

Naglasili su da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim razinama u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2019. u 14:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH je upoznato s činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala predložene amandmane na Zakon o policiji i unutarnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, te će tražiti dodatne informacije o namjeni tog sastava.  

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u BiH kazali su za Fenu da će tražiti ove informacije, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Naglasili su da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim razinama u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

Navedenim zakonskim rješenjem nastojanje Vlade Republike Srpske je da se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uvjeti za uspostavljanje rezervnog sastava policije, te je propisano da će "policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, kako bi bio postignuta maksimalna razina sigurnosti osoba i imovine, naročito u razdoblju kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize".

Kopirati
Drag cursor here to close