Donacija

Veleposlanstvo SAD-a donira opremu vrijednu više od 500.000 dolara za UNO

Vijesti / Flash | 06. 11. 2013. u 10:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje da će u petak 08. studenog, vršitelj dužnosti zamjenika šefa misije Thomas Mesa uručiti donaciju Programa kontrole izvoza i sigurnosti granica Biroa za međunarodnu sigurnost Vlade SAD-a (EXBS) Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Ceremonija uručenja donacije održat će se na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Vršitelj dužnosti zamjenika šefa misije Thomas Mesa, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula održat će kraće govore. Regionalni EXBS savjetnik za Bosnu i Hercegovinu Christopher Milam će također prisustvovati ceremoniji.

Donacija vrijedna 553.510 dolara sadrži, između ostalog, pet vozila koja će koristiti mobilni timovi UNO za spriječavanje krijumčarenja, najnoviji rentgen aparat koji će biti korišten na Sarajevskom aerodromu, sisteme za pretraživanje vozila i ostalu vrijednu opremu koja će omogućiti otkrivanje, presretanje i zapljenu OMU-a (oružja za masovno uništenje), te time poboljšati sigurnost granica u Bosni i Hercegovini.

Program kontrole izvoza i sigurnosti granica (EXBS) je aktivan u BiH od 2005. godine i osmišljen je kako bi pomogao jačanju kapaciteta institucija za provedbu zakona u njihovom radu na unaprijeđenju kontrole izvoza oružja i poboljšanju sigurnosti granica. Bosna i Hercegovina je primila do 5 milijuna dolara pomoći preko EXBS-a u donaciji opreme i obuke, navedeno je iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close