članstvo poljuljano

Vehabijski teroristi su prepreka na putu BiH u EU

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 08:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optimistične najave dužnosnika da će BiH u ovom mjesecu podnijeti aplikaciju za kandidaturu za članstvo u EU ozbiljno su poljuljane, pišu "Večernje novosti".

Mnoge članice Unije smatraju da je za ovaj potez prerano, zbog neprovođenja reformi, ali, kako se saznaje iz Parlamenta BiH, ključni problem su - vehabijski teroristi koji slobodno šeću zemljom.
Službeni stav Bruxellesa je da BiH nije ispunila obećanje preuzete potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Reformskom agendom, jer nije u potpunosti provela ključne reforme.
Međutim, najveći problem je slaba borba protiv terorističkih stanica u zemlji i činjenica da brojni džihadisti iz BiH ratuju u Siriji i Iraku i da su ozbiljna prijetnja po sigurnost regije i EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da će BiH krajem siječnja predati aplikaciju za članstvo u EU.

"Taj rok neće biti prolongiran", poručio je Čović.

I član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je naglasio da će BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u EU

krajem ovog mjeseca ili početkom veljače, što, kako je naveo, podržavaju ključni ljudi europskih institucija.

Međutim, europski zalet domaćih vlasti usporio je veleposlanik Nizozemske u BiH Jurijan Krak, čija zemlja predsjedava Savjetu EU, izjavom da bi veliki broj članica Unije pozdravio aplikaciju BiH za članstvo u EU, ali da ima i onih koje smatraju da bi ona sada bila preuranjena!

"U ovom trenutku nismo uvjereni da postoji dovoljno podrške u Vijeću za podnošenje aplikacije za članstvo", rekao je Krak.

Prema njegovim riječima, BiH kreće u pravom smjeru i dosta je posla dobro uradila prošle godine. Dodao je da će Nizozemska primiti aplikaciju BiH, ako ona bude podnesena u narednih šest mjeseci.

"Da budem sasvim iskren, kao predsjedavajući, mi bismo radije stavili aplikaciju BiH na dnevni red kad budemo sigurni da je svih 28 članica EU spremno prihvatiti je", rekao je Krak.

Zastupnik SNSD u parlamentu BiH Milica Marković kaže da je najveći problem na putu BiH k EU - terorizam.

"BiH ne može još da podnijeti aplikaciju za članstvo u EU zbog rasta terorističkih prijetnji u zemlji. Najave o podnošenju aplikacije do kraja siječnja potpuno su neutemeljene", tvrdi ona.

Kopirati
Drag cursor here to close