BiH protiv krzna

Vegani u BiH protiv krznarskog lobija - Živa bića se ne smiju ubijati iz pohlepe

Vijesti / Flash | 30. 05. 2016. u 07:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 29.5.2016.u 12:00h ispred Parlamenta BiH najavljeni su prosvjedi Udruženja Vegana BiH protiv izmjena zakona o zabrani krznarskih farmi u BiH. Neposredno prije prosvjeda, prosvjedi su premješteni ispred Zemaljskog muzeja zbog održavanja regionalnog samita i njegovih velikih sigurnosnih mjera.

Inače, 2008. godine usvojena je zabrana uzgoja životinja radi krzna sa prelaznim periodom od 10 godina.

''Kako bi spriječili konačnu zabranu krznarski lobi na čelu sa HDZ-ovcem Mariom Karamatićem predložio je izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se ova zabrana ukinula. Tako dok se sve europske države kreću prema napretku, novim načinima očuvanja okoline, BiH se vraća kamenom dobu krzna. Bosna i Hercegovina dozvoljava da se zbog čiste neinformiranosti onih koji glasuju o štetnosti proizvodnje krzna za stanovništvo okolnih mjesta krznarskih farmi BiH, postane septička jama Balkana'', navedeno je u priopćenju Udruženja Vegana Bosne i Hercegovine.

''Broj krznarskih farmi je nepoznat zbog nemara bh. institucija, između ostalog i nerada veterinarske inspekcije kojim se omogućava opstanak mnogih ilegalnih farmi'', navedeno je u priopćenju Udruženja Vegana koji se protive ubijanju nedužnih životinja, zagađenju okoline, uništavanju zdravlja radnika i sramotnom unazađenju BiH u svakom smislu.

Inače, Udruženje vegana i veganki BiH uputilo je otvoreno pismo parlamentarcima kao odgovor na Prijedlog o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji je 24.02.2016. godine dostavljen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ovim prijedlogom se traže izmjene odredbi koje se odnose na uzgoj životinja radi krzna. 

Udruženje smatra da je ovaj pokušaj izmjene Zakona u suprotnosti sa važećim propisima Europske unije, Preporuke Vijeća Europe o uzgoju životinja radi krzna koju je Europska unija potpisala, Europske konvencije za zaštitu životinja koje se drže u svrhu proizvodnje, principima zaštite okoliša, kao i sa svim etičkim principima po kojima se živa bića ne usmrćuju na najokrutnije načine iz obijesti i pohlepe pojedinaca.

Kao argumente protiv prakse uzgoja krznašica, Udruženje navodi da je nemoguće pravilno provesti zakonodavstvo Europske unije o zaštiti životinja u uzgoju u BiH, a da to bude istovremeno i ekonomski održivo, da su ekološke posljedice uzgoja životinja radi krzna i opasnosti za ljudsko zdravlje ogromne, te da ekonomski „argument“ Prijedloga za izmjenu Zakona nije validan.

Kopirati
Drag cursor here to close