Jedna od najugroženijih skupina

Vedri osmijeh: Sve je to za njih

U okviru novog projekta previđeno je financiranje malih projekta organizacijama osoba s invaliditetom, deset obuka iz socijalnog menadžmenta i socijalnog poduzetništva, zagovaračke aktivnosti, javne kampanje...
Vijesti / Flash | 01. 08. 2021. u 12:42 M.L. | Bljesak.info
Vedri osmijeh: Sve je to za njih

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara je trenutno sudionik dva EU projekta pod nazivom ''Societies II'' i ''Empower''.

Radi se o projektima od iznimne važnosti kako za ovu Udrugu, tako i za ostale sudionike, te na kraju i same korisnike.

Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najugroženijih skupina u Bosni i Hercegovini.

Svakodnevica ove populacije ispunjena je preprekama i diskriminacijom u svakoj sferi društvenog života i obrazovanja, a njihovo sudjelovanje u društvenom životu zajednice je ograničeno. Suočavaju se i s oskudnim prilikama za zapošljavanje, što veoma često ima za posljedicu socijalno isključivanje i siromaštvo, te još veću izolaciju.

U Bosni i Hercegovini trenutačno djeluje veliki broj organizacija civilnog društva, koje imaju za cilj pružanje potpore osobama s invaliditetom i koje svojim naporima doprinose općem boljitku ove populacije. Europska unija je prepoznala značaj tih aktivnosti, te kroz projekt ''EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom'' aktivno nastavlja da radi na jačanju ovog segmenta civilnog društva. Cilj je ojačati kapacitete takvih organizacija, povećati njihovo znanja i stručnosti, te omogućiti njihovo aktivno sudjelovanje u javnim raspravama i dijalogu s vlastima, što bi u konačnici trebalo rezultirati i boljim javnim politikama socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.

Također Udruga ''Vedri osmijeh'' je dio i projekta ''SOCIETIES 2''.

Naime, od travnja 2020. god. započela je druga faza projekta pod nazivom SOCIETIES 2. Novi projekt će  trajat će do kraja ožujka 2024. god., a financira ga Europska unija.

U okviru novog projekta previđeno je financiranje malih projekta organizacijama osoba s invaliditetom, deset obuka iz socijalnog menadžmenta i socijalnog poduzetništva, zagovaračke aktivnosti, javne kampanje, organizacije regionalne mreže i foruma, te niz drugih aktivnosti na jačanju organizacija osoba s invaliditetom u Jugoistočnoj Europi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close