Anketa

Većina Vojvođana za promjenu pokrajinske vlade

Vijesti / Flash | 05. 11. 2014. u 11:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od polovice građana Vojvodine smatra da bi trebalo promijeniti pokrajinsku vlast, pokazalo je istraživanje neovisne agencije "Nina-medija" koje u srijedu objavljuju vojvođanski mediji.

Prema anketi provedenoj koncem listopada u Vojvodini, na uzorku od 1.216 ispitanika, 55 posto ispitanih dalo je potvrdan odgovor na pitanje podržavaju li promjenu vlasti u pokrajini, dok je 26 posto bilo protiv, a 19 posto je ostalo neodlučno.

Anketa je pokazala da 54 posto građana smatra da pokrajinska vlada ne vodi odgovarajuću socijalnu i gospodarsku politiku, 28 posto ocjenjuje da je taj rad adekvatan, a 18 posto odgovorilo je da ne zna.

Upitani o tome ima li Srpska napredna stranka (SNS) premijera Aleksandra Vučića kapacitet za rješavanje problema ako bi došla na vlast, 49 posto je odgovorilo pozitivno, 34 posto negativno, a 17 posto je ostalo neodlučno, pokazalo je isto istraživanje javnog mišljenja.

Žene, umirovljenici i nezaposleni, kao i kućanice, u većoj mjeri smatraju da SNS ima kapacitet za rješavanje problema pokrajine, dok su zaposleni u državnom sektoru te učenici i studenti, nepovjerljivi prema radu SNS na pokrajinskoj razini.

Vladajući SNS u Srbiji dvije godine pokušava oboriti vojvođansku vladu koju vodi oporbena Demokratska stranka (DS), odnosno njezin lider
Bojan Pajtić.

SNS optužuje Pajtića i DS da su zlouporabama gospodarski uništili Vojvodinu, dok iz DS-a odgovaraju kako bi dolaskom SNS na vlast Vojvodina izgubila i ono malo nadležnosti koje danas ima.

Zastupnici vojvođanskog parlamenta izglasovali su u ponedjeljak rekonstrukciju pokrajinske vlade, a njezin predsjednik Bojan Pajtić ocijenio je da su tim promjenama opovrgnute tvrdnje oporbe i političkih protivnika kako njegova vlada nema većinu u parlamentu.

Rekonstrukcija je izglasovana bez potpore Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Istvana Pazstora, koji se nakon izvanrednih izbora na državnoj razini priklonio Srpskoj naprednoj stranci (SNS) premijera Aleksandra Vučića.

Rekonstruiranu vojvođansku vladu čini koalicija Pajtićeve DS i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, a njenom rekonstrukcijom zasad je izbjegnuta višemjesečna namjera vladajuće koalicije na državnoj razini, predvođene naprednjacima srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, da skine s vlasti oporbenu Demokratsku stranku koja je zadržala koalicijsku većinu jedino u Vojvodini, ali su ranije izgubili vlast na gradskoj razini jer je u Novom Sadu za gradonačelnika izabran naprednjak Miloš Vučević, kao što je slučaj i u gotovo svim lokalnim samoupravama u Vojvodini.

Posljednji izbori u Vojvodini održani su u proljeće 2012. godine tako da bi redoviti izbori za zastupnike u Skupštini Vojvodine trebali biti 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close