Traži se ostavka

Već puklo: SNSD i SBB napustili sjednicu Zastupničkog doma

Vijesti / Flash | 15. 01. 2015. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se na današnjoj sjednici tog doma razmatra smjena Šefika Džaferovića (SDA) s pozicije predsjedatelja, što su predložili Mirsad Đonlagić i Staša Košarac, šefovi klubova zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH i SNSD-a.

Nakon ove odluke zastupnici SNSD-a i SBB-a napustili su sjednicu.

Smjena je zatražena nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio da će Tužiteljstvu BiH proslijediti dokumentaciju u kojoj se navodi i odgovornost Džaferovića za ratna događanja u Vozućoj.

Đonlagić i Košarac su istaknuli da Džaferović ne može biti predsjedavajući dok se ove stvari ne razjasne budući da su ocijenili da se radi o teškim optužbama.

Inače, Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao ni Prošireni kolegij ovog doma nisu prihvatili da se inicijativa za smjenu Džaferovića s dužnosti predsjedatelja tog doma uvrsti u dnevni red sjednice, pa je inicijativa za smjenu zatražena na samoj sjednici.

Džaferović je na sjednici rekao kako je javno diskreditiran iznesenim'' gusnim lažima o njemu''.

''Častan sam čovjek i ponosan sam na svaku minutu svoje biografije na svakom mjestu na kojem sam bio. Ponosan sam i na pripadnike policije koji su u najtežim vremenima sačuvali obraz'', rekao je i ponovio kako njemu ne treba odluka ovog doma da bi odstupio s ove dužnosti najavivši da će ukoliko se protiv njega pokrene kazneni postupak zbog bilo kojeg kaznenog djela, odmah povući s mjesta predsjedavajućeg ne čekajući ishod postupka.

U obraćanju poslanicima kazao je da mu je bilo teško danas slušati optužbe koje su protiv njega iznesene, ali je jasno kazao da nikada nije počinio niti jedno kazneno djelo.

Predočio je i dokaze koji govore o tome da su Kebini iskazi netočni te je najavio da će i tražiti kaznenu odgovornost Kebe zbog lažnog prijavljivanja kada se dokaže da iznesene tvrdnje nisu točne.

''Kebo se poziva na navodnu službenu zabilješku sačinjenu 18. kolovoza 1994. godine u kojoj se govori o ulasku u oslobođeno mjesto Vozuća, a Vozuća je oslobođena tek u rujnu 1995. godine. Nadalje, Kebo tvrdi da se navodni događaj dogodio 18. travnja 1994. godine'', rekao je Džaferović dodavši kako je on postao načelnik Centra službi sigurnosti Zenica tri mjeseca kasnije odnosno 15. srpnja 1994. godine.

Šef kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić izjavio je kako je zahtjev za smjenu ''klasična politička motivacija Milorada Dodika i Fahrudina Radončića (lidera SNSD-a i SBB-a) da se zaustavi proces formiranja vlasti u BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close