Džaferović

Već odbijen Čovićev prijedlog o izbornim jedinicama

Vijesti / Flash | 20. 10. 2016. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nema nikakvih dodatnih teritorijalnih i etničkih podjela u BiH. Mogu postojati ustavne reforme koje vode reintegraciji BiH. Neće biti nijedne ustavne reforme koja će nas voditi ka daljnjim teritorijalnim i etničkim podjelama", izjavio je za Klix zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Naglasio je kako u BiH neće biti nikakvih virtualnih izbornih jedinica kakve je predlagao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Dodao kako cilj presuda Europskog suda za ljudska prava nije daljnja etnička i teritorijalna razgradnja BiH već osiguravanje ravnopravnosti građana na svakom pedlju države.

"Mi trebamo pristupiti rješenju presuda u predmetima Sejdić-Finci, Pilav i Zornić. Tu su i presude koje se odnose na Mostar. Ako ćemo to raditi, u taj proces morat će biti uključene sve parlamentarne stranke", rekao je Džaferović.

Zaključio je kako se presude mogu implementirati, ali da je presudu Sejdić-Finci moguće provesti jedino ako se promijeni Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

"Nema promjene Ustava BiH bez učešća svih. Dakle, i opozicije i stranaka koje su na vlasti. Za to su potrebne dvije trećine u Parlamentarnoj skupštini BiH", istaknuo je Džaferović.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čovićje u intervjuu za Nezavisne novine rekao kako bi se prilikom rješenja presude Sejdić-Finci išlo se na izravan izbor. Istaknuo je kako je jasno da problem sada moramo riješiti kako bismo mogli intenzivirati odnose s Bruxellesom.

''Plan je da do kraja ove godine završimo tu priču, a ostavili smo 31. siječanj iduće godine kao dopunski termin. Što se tiče izbora članova Predsjedništva, to smo manje-više iskomunicirali - išlo bi se na izravan izbor, čime ni na koji način ne ugrožavamo poziciju RS jer se onda tamo direktno bira jedan predstavnik. U FBiH također ostaje izravan izbor kroz koji ćemo osigurati da se dva člana Predsjedništva biraju po modelu da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva. O tome smo sa SDA postigli gotovo usuglašen stav'', rekao je Čović.

Govoreći o hrvatskoj izbornoj jedinici rekao je kako će to biti ''jedna virtualna izborna jedinica koja će važiti samo za dan izbora.

''Da imate taj modalitet kojim ste osigurali da, recimo, predstavnik iz jednog naroda ne može utjecati ili, bolje rečeno, da dominantno ne može utjecati na izbor kandidata drugog naroda. Sad je preostalo pitanje kako to formalno zapisati, a to su, u biti, dvije virtualne izborne jedinice'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close