Bihać

Vatrogascima 'gori' nad glavom

Vijesti / Flash | 15. 02. 2017. u 18:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Bihać traži novi prostor za Vatrogasnu postrojbu. Problem je zakupnina, oko 120.000 godišnje za postojeći, oko kojega se, uz sve druge probleme i izdatke, poteže i pitanje vlasništva. Bilo kako bilo, sadašnje je rješenje ionako prezaduženom Gradu više nego preskupo.

Dio priče o poslijeratnoj obnovi Bihaća i unaprjeđenju uvjeta rada službi čiji je javni interes neupitan jest i smještanje bihaćkih vatrogasaca na lokaciju poznatu kao prijeratno skladište Badela.

"Uposleno je 30 vatrogasaca i 17 vatrogasnih vozila prosječne starosti 21 godina. Područje grada Bihaća ima oko 900 kvadratnih kilometara", navodi Mirsad Šehić, starješina Vatrogasne postrojbe Bihać.

U opremanje prostora je do 2000. uloženo blizu pola milijuna, 300.000 iz donacije jedne švedske humanitarne organizacije, a 150.000 dale su tadašnje općinske vlasti. No, prostor su 2013. izgubili od Bihaćkih trgovina.

"U ugovoru ima član koji kaže: 'Sva potraživanja naknadno koja se utvrde smo mi dužni platiti, a sve obaveze i sva potraživanja da mi možemo sebi uzeti'", kaže suvlasnik Bihaćkih trgovina Edin Dedić, javlja FTV.

A općinu su tužili temeljem presude iz 2000. kojom su skladište dobili u - posjed. Vatrogasci su, doduše, ostali, ali od 2014. pod Ugovorom o zakupu, temeljem kojeg sad Bihaćke trgovine iz gradske blagajne potražuju 145.000 KM, 9.000 mjesečno.

"U 2016. taj ugovor nije potpisan i nisam ni ja potpisao za 2017. Ne znam ni sad kakav je status tog prostora. Ono što znam sigurno da tu najamninu toliku neću plaćat i tražim rješenja druga i za vatrogasce i za civilnu zaštitu", kaže Šuhret Fazlić, novi gradonačelnik Bihaća.

Naime, pojavila se informacija da sad i hrvatski Badel na sudu potražuje taj prostor. U svakom slučaju, raniji će dug, kaže Fazlić, tretirati kao i svaki drugi. A da je gradska kasa prezadužena, već je poznato - na realni godišnji priliv od 22 milijuna dočekalo ga je 50 milijuna duga. Sad i prva rata kredita iz 2010: od 13 milijuna, s kamatama 18 - 170.000 mjesečno.

"Trudit ćemo se po cijenu da ne bude nekih značajnijih projekta Grad mora početi to vraćati i Grad mora izaći iz tog svojevrsnog dužničkog ropstva", dodaje Fazlić.

Namjera je nove vlasti smanjiti i troškove. Zadaća pravosuđa, pak, utvrditi koji su troškovi prethodnika bili prekomjerni, a koji - nužni i neizbježni.

Kopirati
Drag cursor here to close