Pomoć u intervencijama

Vatrogasci u FBiH dobili 300 maski za disanje

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 17:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska nevladina organizacija ''Pompiers De L'urgence Internationale“ (Vatrogasci za međunarodne hitne slučajeve), koja već godinama pomaže vatrogasnim postrojbama u BiH, uručila je Federalnoj upravi civilne zaštite 300 uređaja za disanje.

Tim povodom je danas u deminerskom centru Federalne uprave civilne zaštite u Azićima kod Sarajeva, upriličena ceremonija primopredaje opreme kojoj su nazočili i ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi, direktor FUCZ Fahrudin Solak, te vatrogasne ekipe.

''Donirana oprema je rezultat dugogodišnje dobre suradnje vatrogasaca BiH i Francuske'', kazala je ambasadorica.

Ona je istaknula da francuski stručnjak i predavač VHI, Rémy Desbois, svake godine donira jako puno materijala s propratnim informacijama o upotrebi, a ova donirana oprema koja sadrži kompletan respiratorni aparat omogućit će spašavanje života.

Solak je kazao da će donirana oprema biti raspoređena vatrogasnim postrojbama u općinama na području Federacije BiH.

Iako je korištena, odnosno, polovna je, oprema je jako kvalitetna i kako je Solak kazao, olakšat će intervencije postrojbi za pružanje prve pomoći u slučajevima požara, curenja plina, a posebno za gašenje požara u zatvorenim prostorima.

Donirana oprema sadrži izolacione aparate za disanje ''Drager'', ''Matissec'', maske za izolacijski aparat, boce (300 bara) za izolacijski aparat za disanje, vodič linija individualne zaštite, alarmni sustav i drugo.

Primopredaji je prethodila dvodnevna obuka na kojoj su stručnjaci iz Francuske zajedno s vatrogascima iz BiH prenijeli znanja i iskustva iz oblasti vatrogastva te korištenja opreme. A danas je upriličena i pokazna vježba.

Kopirati
Drag cursor here to close