Reforme

Vatikan otvorio tri fronte zbog Hrvata u BiH?

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 09:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveta Stolica mobilizirala je svoju diplomaciju kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH, objavio je Večernji list.

Navodeći kako Hrvatima, ''stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak'', Večernjak piše kako nacionalne strategije zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivim posljedicama te da Vatikan zagovara plan stabilizacije zemlje i mogućeg suživota.

''Tri su fronte na kojima djeluje Sveta Stolica. Prije svega, potiče zemlje Europske unije da se u BiH pokrenu odgovarajuće institucionalne reforme, osobito oko izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike u vlasti, što sada nije slučaj'', piše Večernjak.

Novine navode i izjavu ministra vanjskih poslova Hrvatske Davora Ive Stiera koji ističe da je pozicija Svete Stolice i Hrvatske oko BiH gotovo identična.

''Zajednički je interes da BiH bude stabilna država gdje će Hrvati, Srbi i Bošnjaci biti doista ravnopravni. Mi kao prvi susjed najsnažnije smo zainteresirani za to. Pred BiH je reforma izbornog zakona. To je ključni reformski potez koji je iznimno važan za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju'', rekao je ministar Stier za Večernjak govoreći o susretima s ključnim ljudima Svete Stolice.

Kopirati
Drag cursor here to close