Osuda čina

Vandalizam na Starom mostu: Policija i tužiteljstvo pozvani na akciju

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 06:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje strogo osuđuje vandalski čin bacanja kamena s natpisom ''Don't forget/Ne zaboravimo 93'' koji je simbol podsjećanja na rušenje Starog mosta 1993. godine u Mostaru, kao i uništavanje okolnih ugostiteljskih objekata u staroj jezgri grada Mostara koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje napominje da su samo dva dana nakon što je na brdu iznad Mostara osvanula šahovnica, nepoznati vandali rano ujutro 28. ožujka 2016. godine u Neretvu bacili kamen sa natpisom ''Don't forget/Ne zaboravimo 93'', te su oštetili okolne objekte u staroj jezgri grada pod zaštitom UNESCO-a.

Nevladine organizacije - članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje smatraju da je potrebno hitno poduzimanje radnji iz nadležnosti policije i tužiteljstva u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i prevencije sličnih slučajeva u budućnosti.

Podsjećaju da je nekažnjavanje govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje, kao kaznenih djela koje u svojoj osnovi imaju podrivanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti, predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u BiH.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje pozivaju nadležne organe, a prvenstveno Ministarstvo unutarnjih poslova i tužiteljstvo HNŽ-a da adekvatno reagiraju, pronađu i procesuiraju ovakve i slične slučajeve, te profesionalnim obavljanjem svog posla sankcioniraju svako kazneno djelo zločina iz mržnje i izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Članice Koalicije izražavaju strah da neosuđivanje spomenutog događaja neće doprinijeti procesu pomirenja u BiH.

Ovim putem javno pozivaju sve odgovorne na poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi onemogućili da svako buduće nasilje i pozivanje na nasilje postanu sastavni dio javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, osnovana je u siječnju 2013. godine, uz podršku OSCE-a i Civil Right Defendersa. Glavni cilj formiranja Koalicije jeste zagovaranje za adekvatnu regulaciju govora mržnje i zločina iz mržnje u kaznenom zakonodavstvu oba entiteta i Brdsko distrikta Bosne i Hercegovine, te harmonizaciju kaznenog zakonodavstva.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative
Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar
Udruženje BH novinari
Vijeće za tisak

Kopirati
Drag cursor here to close