Živinički Sokolovi

Vandali oskvrnuli spomenik hrvatskim žrtvama kod Živinica

Vijesti / Flash | 02. 07. 2017. u 11:28 R.I-

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vandalski napad na spomen park HVO Živinički Sokolovi u hrvatskom selu Lug kod Živinica dogodio se u noći s petka na subotu oko pola četiri ujutro.

Nepoznati vandali nasrnuli su na ovo za Hrvate Luga i Živinica sveto mjesto te polupali reflektore, stakla na obližnjoj kući, svijećnjake svijeće pobacali, kantu s otpadom istresli na spomenik kao i drugu materijalnu štetu.

"Nije ovo prvi napad na hrvatske svetinje i obilježja kao ni na Hrvate u Tuzlanskoj županiji Soli. Naime prvi napadi na Hrvate i Srbe u Živinicama su se dogodili u ratu kada su pristigle grupice Armije BiH iz enklava Srebrenice, Bratunca i Žepe i počele sprovoditi teror nad domaćim stanovništvom te isti fizički tući pred vlastitim domovima i nanositi im teške tjelesne povrede, zatim ih istjerivati iz svojih domova. Za te napade nitko nikada nije odgovarao kao ni za ubojstvo starice u Previlama kod Tuzle koju su ubili tako što su je bacili u bunar kao i za likvidacije desetina Srpskih civila čija tijela su završila u rijeci Spreči u Živinicama.

Brojni napadi su zabilježeni i nakon rata - isticanje islamističkih zastava pod Husinom, preko 24 napada na kapelicu u Bukinju, paljenja kapelice u Živinicama, napada na hrvatske svatove i trganja hrvatske zastave pred općinom u Živinicama, premlaćivanja svećenika u više navrata, pljačke crkvi u više navrata, paljenja štale u Dubravama gdje je izgorjela krava i 100 bala sjena, oružani napad s traktorima i automatskim puškama u Petrovićima na Dubravama od strane pljačkaša uglja uz uzvike Allahu Ekber - selite se ustaše, isticanje crne islamističke zastave u Morančanima pod Katoličkom crkvom ...", , stoji u pismu čitatelja iz ovog sela u Tuzlanskoj županiji.

Slučaj je prijavljen nadležnoj policijskoj upravi.

Kopirati
Drag cursor here to close