Berlin

Valls: EU u opasnosti od raspada; Obama: Čuvajte Angelu

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 15:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija je u opasnosti od raspada ukoliko Francuska i Njemačka, prije svih, ne počnu s napornim radom na stimuliranju ekonomskog rasta i zaposlenosti i na bavljenju brigama građana'', izjavio je u četvrtak francuski premijer Manuel Valls u njemačkoj prijestolnici.

Valls je kazao da dvije zemlje, koje se desetljećima smatraju osovinom EU, moraju pomoći bloku da se ponovo fokusira na bavljenje imigracijskom krizom, manjkom solidarnosti među zemljama članicama, britanskim predstojećim napuštanjem bloka i terorizmom.

''Europa je u opasnosti od raspada. Stoga, Njemačka i Francuska imaju ogromnu odgovornost'', izjavio je Valls na skupu koji su organizirale novine Sueddeutsche Zeitung.

Kazao je da Francuska mora nastaviti da otvara svoju ekonomiju, dok Njemačka i EU u cjelini moraju povećati ulaganja koja bi stimulirala rast i stvaranje radnih mjesta, te jačati obranu.

Dok Britanija pokušava pregovarati o svojim odnosima s EU nakon Brexita, nadajući se da će ograničiti imigraciju iz EU dok istovremeno zadržava pristup jedinstvenom europskom tržištu, Valls je kazao da ta zemlja mora biti spriječena da samovoljno bira šta želi.

''Ukoliko oni budu u stanju da imaju sve prednosti Europe bez nelagoda, tada otvaramo prozor za ostale da napuste Europsku uniju'', izjavio je Valls.

Imigracija je jedan od glavnih razloga koji su nagnali Britance da napuste EU, a Valls tvrdi da blok, koji je registrirao više od milijun dolazaka migranata u prošloj godini, mora zadržati kontrolu nad svojim granicama, prenosi Reuters.

Obama: 'Čuvajte Angelu'

Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u oproštajnom posjetu Njemačkoj, poručio je u četvrtak njemačkim građanima da cijene svoju kancelarku.

"Angela Merkel je simbol vjerodostojnosti i Nijemci bi je trebali cijeniti", rekao je američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za javni servis ARD, koji će u cijelosti biti emitiran u četvrtak navečer.

Još prilikom posljednjeg Obamina posjeta Njemačkoj u travnju ove godine, američki predsjednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Merkel biti na funkciji kancelarke i kada on sam više ne bude bio predsjednik. "Svijet će profitirati od njezine konstantne prisutnosti", rekao je tada Obama.

Američki predsjednik se trenutno nalazi u oproštajnom posjetu Berlinu gdje bi ga u kancelarskom uredu u poslijepodnevnim satima i službeno trebala primiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Obama, koji je u Njemačku doputovao u srijedu navečer, našao se s Merkel na trosatnoj privatnoj večeri.

Dolazeći u Berlin u zadnjoj etapi svoje posljednje europske turneje u predsjedničkom mandatu Obama, po općoj ocjeni, želi istaknuti porasla očekivanja prema njemačkoj kancelarki kao braniteljici demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta nakon izborne pobjede novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uoči Obamina posjeta svjetski mediji ističu kako se očekuje da bi Merkel u novim okolnostima mogla preuzeti i nove globalne zadaće pa čak i naslov "čelnice slobodnog svijeta", koji je kolokvijalno obično pripadao predsjedniku Sjedinjenih Država.

Obama je Merkel uoči puta nazvao i "vjerojatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina". Američki predsjednik, koji se na odlasku odlučio da se s Europom neće oprostiti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Washingtona, nego u Njemačkoj, time ostavlja dojam da ondje želi predati 'štafetnu palicu'.

Kopirati
Drag cursor here to close