Afrika

Vakaga: Osnovana nova država u Africi

Vijesti / Flash | 18. 08. 2014. u 09:51 R.I

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik i lider koalicije Seleka, Michel Djotodia, proglasio je neovisnu državu na sjeveroistoku Srednjoafričke Republike.

"Na sjeveroistoku središnje Afrike, 800 kilometara od Banguia, u regiji Vakaga, u glavnom gardu Biraou, osnovana je neovisna država na čelu s bivšim predsjednikom i liderom Seleka Michelom Djotodiom. Formirana je i privremena vlada za našu slobodu i neovisnu državu", navodi se u pisanom priopćenju prvog zamjenika predsjednika koalicije Seleka Nureddin Adema.

"Neki od razloga odvajanja su planirani genocid, rušenja, uzimanje muslimana za taoce, napadi na džamije, kuće, kao i narušavanje svetosti Kur'ana i mezara Anti-Balakinih militanata", navodi se u priopćenju i naglašava da će biti formirana privremena vlada od 12 ministara na čelu s Djotodiom, te da će prvi zamjenik predsjednika Koalicije Seleka Nureddin Ademi biti odgovoran za narodnu obranu i nacionalu sigurnost.

"Ova država neće biti teokratska kao Al-Qaida ili IDIL. Država je protiv etničkog i vjerskog terorizma, a najveći cilj neovisnosti države je zaštititi živote i imovinu stotinu hiljada muslimana", ističe se u priopćenju.

Regija Vakaga s glavnom gradom Biraoom nalazi se na granici a Čadom i Sudanom.

Kopirati
Drag cursor here to close