Centralni dnevnik

Vahid Ćosić: Neću podnijeti ostavku, a premijera zanima samo sigurnost njegovog poslovođe

Vijesti / Flash | 14. 10. 2016. u 19:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski komesar Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Vahid Ćosić bio je gost večerašnjeg izdanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem.

Upitan o propustima u slučaju Sefić Ćosić kaže da se taj slučaj dogodio tijekom normalnog odvijanja prometa.

“Ogromna je razlika između prometne nezgode i teške prometne nezgode sa dva smrtna slučaja. Sanjin Sefić je registrirani povratnik u činjenje kaznenih djela, to se dogodilo iako je bio svjestan da je ograničenje 60 km/h. Mi smo 2013. predlagali da se u Kazneni zakon FBiH u oblasti sigurnost u prometu uvede kazneno djelo vožnja iz obijesti. Vožnja iz obijesti se utvrđuje iz motiva, to mogu utvrditi vještaci, očevici, drugi sudionici prometa”, kaže Ćosić.

Ćosić kaže da se treba ozbiljnije pristupiti zdravstvenim i svim drugim pregledima prije polaganja vozačkog ispita. Ističe da psiholozi i androlozi moraju dati što više informacija.

“Tu moraju da se uključe sve institucije, počevši od onih koje donose propise, treba se uključiti Ministarstvo prometa, zdravstvene ustanove, obrazovne institucije, da vode postupak polaganja vozačkih ispita. Aktivnost polaganja vozačke bila je pod ingerencijom MUP-a, ali od prije nekih možda pet godina to je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih.

Komentirajući optužbe Elmedina Konakovića, premijera KS na njegov i račun policije, Ćosić kaže da mu od trenutka događanja ove nesreće premijer Elmedin Konaković nije bio jasan .

“On je jedan dan bio jedna, a sutradan druga osoba. Te dvije osobe mi nisu jasne, sutradan je on bio normalna ličnost, normalna u komunikaciji gdje sam sve informacije podnio Vladi KS. U sedmoj godini sam na poziciji policijskog komesara, u drugom mandatu, ali kad je u pitanju Konaković prvi put su došli i bili prisutni na sjednici Nezavisnog odbora. Tu nije bilo svađe, ja sam miran čovjek i želim dijalog, a Konaković se referirao na minorne stvari. Kao razloge nesigurnosti u KS navodio je neke diskutabilne i smiješne stvari.”, kaže Ćosić.

Komesar Ćosić je ukazao na zakonodavnu vlast na svim razinama koja je zadužena da donosi propise.

Za kraj ističe da policiji nisu vezane ruke i da policija ima dobra ovlaštenja, ali da je stvar odvažnosti policijskih službenika da upotrijebe ta ovlaštenja.

Kopirati
Drag cursor here to close