Bosnalijek

Uzunovićeva Obrana traži vraćanje putovnice, Tužiteljstvo smatra da bi mogao pobjeći  

Uzunović i 14 drugih osoba, uključujući i četiri pravne osobe, optuženi su za organizirani kriminal i pranje novca
Vijesti / Flash | 25. 09. 2023. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da se direktoru ''Bosnalijeka'' Nedimu Uzunoviću, optuženom za zloupotrebu položaja, ne vrati putovnicu i time zadrži zabrana putovanja zbog bojazni od bijega, dok je njegova Obrana zatražila ukidanje mjera zabrane.

Uzunovićeva odvjetniva Duška Bogojević je rekla da smatra kako su razlozi za mjere zabrane prestali s obzirom na to da je protiv Uzunovića u međuvremenu optužnica podignuta i potvrđena, a mjere zabrane putovanja i sastajanja s određenim osobama su izrečene zbog trajanja istrage.

Također, Bogojević je navela da u optužnici nisu izražene nove mjere zabrane, te podvukla da za svog branjenika traži vraćanje putovnice.

Optužnica - nezakonita imovinska korist od 10,8 milijuna KM

Uzunović i 14 drugih osoba, uključujući i četiri pravne osobe, optuženi su za organizirani kriminal i pranje novca, dok je sam Uzunović optužen i za zloupotrebu položaja, odnosno za djela koja su počinjena između 2005. i 2016. godine u kompaniji “Bosnalijek”.

Tužilaštvo navodi da nezakonita imovinska korist u ovom predmetu iznosi više od 10,8 milijuna KM.

Za ova krivična djela terete se Nedim, Jasmina i Sead Uzunović, Emin Hadžiomerović, Munir i Nadija Ćukle, Alma Turajlić, Aziz Šukalo, Vedad Tuzović, Bogdan Joković, Anel Vrtić te pravne osobe “Serreta Investing” d.o.o. Sarajevo, “Libero 5” d.o.o. Konjic, “Turist Best” d.d. Konjic i “Emko građenje” d.o.o. Rogoznica.

Uzunoviću su, nakon ukidanja pritvora u januaru 2022., određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, zabrana prilaska zgradi “Bosnalijeka” i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara, zabrana sastajanja sa sadašnjim i bivšim uposlenicima te članovima Nadzornog i Upravnog odbora ove kompanije, ili na bilo koji način kontaktiranja sa svjedocima i drugim osumnjičenim osobama.

Realna opasnost od bijega

S druge strane, Tužiteljstvo BiH sada traži istu mjeru zabrane ali zbog drugih razloga. Kako je rekla tužiteljica Enisa Adrović, postoji realna opasnost od bijega.

''Uzunović je velike količine novca prebacio na račune za koje ne znamo gdje su. (…) Minimum mjera koje trebaju ostati na snazi su oduzimanje pasoša, zabrana putovanja i zabrana sastajanja. (…) Dakle, to je novi zahtjev za zabranu putovanja zbog straha od bjekstva'', kazala je tužiteljica koja je dodala da optuženi ima nekretnine u Hrvatskoj, te mu ne bi bio problem presiliti se tamo.

''Ako mu vratite pasoš – upitno je hoćemo li ga vidjeti u sudnici'', rekla je tužiteljica Adrović.

Sam Uzunović i odvjetnica Bogojević negirali su da optuženi ima nekretninu u Hrvatskoj. Odvjetnica smatra da se novi prijedlog Tužiteljstva treba odbaciti jer ''opasnost od bjekstva nikada nije utvrđena''.

Bogojević je rekla da Uzunović posjeduje isključivo državljanstvo Bosne i Hercegovine, da je oženjen i otac troje maloljetne djece. Također, Bogojević je rekla da je Uzunović pokazao volju da sudjeluje u postupku.

Sud BiH će odluku o prijedlozima donijeti u zakonskom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close