Split

Uzrok smrti dviju beba nije gripa

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 14:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzrok smrti dviju beba u Splitu nije virus gripe, utvrđeno je analizom uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za influencu u Zagrebu.

Voditelj Centra Vladimir Draženović rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da primjenom metode molekularne dijagnostike ni kod jedne od dviju djevojčica nije dokazan virus influence.

"U svim uzorcima koje smo zaprimili nigdje nismo uspjeli dokazati virus influence, što znači da se taj virus nije spustio u donje respiratorne organe, gdje može uzrokovati komplikacije sa smrtnim ishodom. Zato smatramo da u ovim slučajevima influenca nije neposredni uzrok smrti", kazao je Draženović.

Što se tiče nalaza brzih testova u Splitu kojima je dokazana prisutnost virusa gripe, Draženović je upozorio da se radi o testovima koji nisu dovoljno osjetljivi na virus.

Kaže kako je u ovim slučajevima moguće da su uzrok smrti bili neki drugi respiratorni virusi koji mogu dovesti do komplikacije u donjem respiratornom sustavu.

Voditelj HZJZ-ove Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić ponovio je da stanje s oboljelima od gripe u Hrvatskoj nije alarmantno jer i dalje od gripe obolijevaju uobičajene dobne skupine, iako će ove godine biti više oboljelih.

Do sada je prijavljeno 33.500 oboljelih, a tjedno se bilježi 8000 novooboljelih. Iako je najavljen trend pada gripe u idućem razdoblju, virus intenzivnije cirkulira među učenicima u školama.

Dosad je, prema podacima HZJZ-a, ove sezone od gripe umrlo osam osoba kod kojih je dokazan virus.

 

Kopirati
Drag cursor here to close