Izvještaj

Užas u bh vojsci: Kuhari rade s metcima, a vojnikinje trpe zapovjednike

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 08:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaka od tridesetak stranica Izvještaja o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića, koji je načinio za 2015. godinu prepuna je šokantnih informacija i detalja o položaju i uvjetima u kojima rade profesionalne vojne osobe u vojarnama diljem BiH, objavio je Dnevni avaz.

''Vojnicima nedostaju osnovne namirnice, smrzavaju se, borave u prostorima koji prokišnjavaju'', navodi se u izvještaju u kojem, kako tvrdi Avaz, posebno zabrinjava činjenica da nisu riješeni problemi u vezi s opskrbom hranom, naročito na lokacijama koje su udaljene od gradskih središta, pri čemu vojnici jedu suhu hranu, a povrće, voće i mlijeko ne dobivaju duže vrijeme.

Bez brašna i zaštite

Čak je neredovna i isporuka brašna, na što je povjerenik ukazivao i u ranijim izvještajima. Skandalozna je i činjenica da pripadnici OSBiH moraju potrebne namirnice kupovati vlastitim sredstvima.

Vojni povjerenik je na lokacijama za smještaj i sortiranje streljiva u Blažuju i Krupi ustanovio kako su skladišta bezuvjetna, da postoji opasnost od njihovog samozapaljenja, kao i to da je neispravno streljivo, zbog dugotrajnog procesa dislociranja, uskladišteno zajedno s ispravnom.

Odore osoba koje obavljaju inspekcijski nadzor ne smiju biti sintetičke, što se posebno odnosi na rukavice koje, radi uzemljenja, moraju imati aluminijsku nit. Međutim, takve rukavice im ne nabavljaju te su ih prinuđeni sami kupovati.

Nedostaje im i mlijeko, koje je potrebno za dekontaminaciju organizma. Sve to ugrožava zdravlje i živote pripadnika OS, ali, kako je konstatirao vojni povjerenik, ti se problemi reflektiraju i na šire okruženje, koje je time izravno dovedeno u opasnost, navodi se.

Neželjeno ponašanje zapovjednika

Vojni povjerenik je kao zabrinjavajući podatak naveo da u okviru projekta pregleda i razvrstavanja streljiva na njezinom brojanju i razvrstavanju rade kuhari i vozači te druge nekvalificirane osobe, koje nisu ni životno osigurane niti primaju posebnu naknadu za rad s opasnim tvarima.

''Vojnom povjereniku prošle godine žalila se i jedna od kandidatkinja na obuci, koja je ukazala na uznemiravanje od izravno pretpostavljenog, zapovjednika odjela, te zatražila pomoć i intervenciju vojnog povjerenika'', navodi Avaz i dodaje kako je Šiljegović utvrdio da se pretpostavljeni nije ponašao profesionalno te da je u ovom slučaju bilo riječi o ''neželjenom ponašanju''.

Štele za vojne misije?

Šiljegović je ustanovio i da je pri upućivanju postrojbe Oružanih snaga BiH u operaciju podrške miru ISAF jedan od kandidata koji je na testu fizičke spreme ostvario maksimalan broj bodova, posjeduje STANAG certifikat i posljednju službenu ocjenu "odličan", uvršten na rezervnu listu.

Istovremeno, izabrano je devet kandidata koji su na završnom testiranju imali rezultate na osnovu kojih ne bi mogli ni pristupiti obuci, a pogotovo ne bi mogli biti upućeni u misiju u zonu izvođenja operacija, prenosi Avaz dijelove izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close