Analiza

Uvrede, vulgarnosti, prepucavanja u komentarima na online portalima

"Rezultati istraživanja pokazuju da su tijekom predizbornog, ali i postizbornog razdoblja u komentarima na online portalima dominirale uvrede, vulgarnosti, prepucavanja dok je zabilježeno relativno malo radikalnih poziva na ubojstvo''
Vijesti / Flash | 29. 11. 2022. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije u BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, realiziralo je kampanju "STOP! Govoru mržnje" u predizbornoj kampanji za Opće izbore u BiH 2022. Kampanja je trajala od 2. rujna do 16. listopada 2022.

U kampanji je praćeno 12 portala: banjaluka.net, srpskacafe.com, katera.news, rtvbn.com, avaz.ba, klix.ba, tuzlalive.ba, depo.ba, poskok.info, radiosarajevo.ba, slobodna-bosna.ba, ljubuski.net.

Banovanje

Kampanja je imala za cilj zaštitu slobode govora i slobode izražavanja, metodom praćenja i sprječavanja širenja govora mržnje u komentarima anonimnih posjetilaca portala. Također, jedan od ciljeva je bio i edukacija posjetilaca online medija da sloboda izražavanja i sloboda govora ne podrazumijeva i slobodu širenja govora mržnje, huškanja ili upućivanja prijetnji, što su krivična djela.

Uz punu podršku urednika odabranih portala, 6 monitora Vijeća za tisak i online medije u BiH pratilo je komentare posjetitelja portala, postavljajući znak "Stop! Govoru mržnje" ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor, govor mržnje ili prijetnje, uz opomenu da je govor mržnje krivično djelo a ne sloboda govora i da osobe koje šire govor mržnje ili upućuju prijetnje, mogu biti krivično sankcionirane i tužene u skladu s Krivičnim zakonima u BiH. Drastični sadržaji sa govorom mržnje su odmah uklanjani a profili korisnika sa takvim komentarima su trajno banovani.

"Govor mržnje, diskriminatorni i huškački govor ne predstavlja slobodu govora već njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti. Vijeće za štampu i online medije u BiH u januaru 2022. godine usvojilo je Kodeks za štampane i online medije u BiH, u kome se propisuje dužnost urednika da uklanja komentare koji predstavljaju govor mržnje. Urednik/ca u online mediju dužan je da uklanja korisničke komentare koji predstavljaju govor mržnje, poticanje na nasilje, huškanje, netrpeljivost, vrijeđanje, prijetnje i svaki drugi oblik neprimjerene i društveno neprihvatljive komunikacije. U ekstremnim slučajevima urednici su dužni i surađivati s policijom i tužiteljstvima na otkrivanju identiteta osoba koji zloupotrebljavaju slobodu govora", istaknula je Maida Bahto Kestendžić, projekt koordinatorica Vijeća za tisak i online medije u BiH.

Analitičar, doc. dr. Vuk Vučetić, predstavio je rezultate monitoringa praćenja korisničkih komentara. U kampanji je zabilježeno 87.429 komentara, od čega se 6.094 ili 7% odnosilo na komentare sa elementima govora mržnje.

Dodatni napori medija

"Rezultati istraživanja pokazuju da su tijekom predizbornog, ali i postizbornog razdoblja u komentarima na online portalima dominirale uvrede, vulgarnosti, prepucavanja dok je zabilježeno relativno malo radikalnih poziva na ubojstvo i ekstremnih oblika govora mržnje. Ovakvi rezultati, između ostalog, mogu da sugeriraju da redakcije medija ulažu dodatne napore kako bi se smanjio broj negativnih komentara u odnosu na neka prethodna razdoblja", istaknuo je Vučetić.

"Sa druge strane, rezultati pokazuju da je tzv. političko botovanje postalo sastavni dio predizbornih političkih aktivnosti. Utisak je da relativno mali broj komentatora svakodnevno generira veliki broj negativnih komentara. Oni doprinose kontaminaciji online prostora i mogu da negativno utiču na donošenje političkih odluka kod birača. Nerijetko su i sami mediji doprinosili širenju negativnih komentara. Naime, pakovanjem sadržaja u senzacionalističke forme kao i tendencioznom kontekstualizacijom političkih izjava i događaja izazivaju emotivne reakcije publike i na taj način svjesno doprinose podizanju tenzija i negativnih komentara u javnom online prostoru", kazao je doc. dr. Vuk Vučetić.

"Iako je zabilježeno relativno malo negativnih komentara u odnosu na ukupan broj, možemo reći da postoji prostor da negativnih komentara svakako u budućnosti bude još manje. Potrebno je raditi na razvijanju svijesti kod šire javnosti o opasnostima i štetnostima govora mržnje u javnom online prostoru", dodao je Vučetić.

Prvu kampanju "Stop! Govoru mržnje" Vijeće za tisak i online medije u BiH realiziralo je 2014. godine u predizbornoj kampanji za Opće izbore u BiH, kada je registrirano povećanje govora mržnje u korisničkim komentarima. Kampanja je nastavljena i u predizbornim kampanjama 2018. i 2020. godine, također uz podršku Misije OSCE-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close