Prate inovacije

Uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 14:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da, u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH, nastavi pratiti inovacije u oblasti informatičkih i komunikacijskih tehnologija primjenjivih u izbornom procesu u BiH, i o tome dva puta godišnje izvještava Vijeće ministara BiH s isticanjem preporuka za postupanje.

Državna ministarstva civilnih poslova i vanjskih poslova zadužena su da, u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom nastave aktivnosti neophodne za izradu točnog Središnjeg biračkog popisa, uključujući i izvode iz ovog popisa za glasanje građana BiH s biračkim pravom koji borave van BiH. U vezi s tim, zadužena je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) da pruži svu neophodnu tehničku i drugu stručnu pomoć u izradi točnog Središnjeg biračkog popisa.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zaduženo je da, u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenostvom Središnjeg biračkog spiska, a posebno mjere za izradu izvoda iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje raseljenih osoba.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da, u skladu sa svojim nadležnostima propisanim Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, koordinira aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i drugih policijskih agencija i analizira uočene pojave primjene propisa o prebivalištu i boravištu građana starijih od 18 godina, kao i o drugim bitnim podacima za izradu točnog Središnjeg biračkog popisa.

Preporučuje se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da formira Radnu grupu za izradu strategije za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i Akcijskog plana za njeno provođenje, kao strateških dokumenata Parlamentarne skupštine BiH. Na ovaj način će se utvrditi kratkoročni, srednjoročni i dugoročni pravci razvoja i upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini. Formiranje ove radne grupe neće zahtijevati osiguravanje dodatnih sredstava u proračunu institucija Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će nakon usvajanja ove strategije Vijeću ministara BiH predložiti formiranje stalnog koordinacijskog tijela za praćenje primjene ove strategije. Formiranje ovog koordinacijskog tijela ne zahtijeva osiguravanje dodatnih sredstava u proračunu institucija Bosne i Hercegovine.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine zaduženo je da nakon usvajanja ove strategije i pratećeg akcijskog plana, u suradnji s Ministarstvom financija i trezora BiH, a u skladu sa Zakonom o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, osigura sredstva potrebna za njenu provedbu, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close