Sjednica Vlade FBiH

Utvrđen Prijedlog zakona o odvjetništvu

Predlagač je naveo da je razlog za donošenje ovog zakona definiranje kvalitetnog zakonskog okvira za obavljanje odvjetničke djelatnosti.
Vijesti / Flash | 30. 04. 2024. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH utvrdila je u utorak na prijedlog Federalnog ministarstva pravde Prijedlog zakona o odvjetništvu FBiH koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Prijedlog ovog zakona se, između ostalog, uređuju odvjetnička djelatnost, uvjeti za obavljanje ove djelatnosti, zatim prava i dužnosti odvjetnika, kao i prestanak prava na obavljanje odvjetništva i privremena zabrana vršenja odvjetničke djelatnosti.

Također, ovim zakonom su tretirani i odvjetnički stručni suradnik, te odvjetnički pripravnik, a propisuju se i odvjetnički ispit i stručno usavršavanje, organizacija odvjetništva, zatim financiranje odvjetničkih komora, disciplinska odgovornost i zaštita prava odvjetnika, te odvjetničkih stručnih suradnika i odvjetničkih pripravnika.

Prijedlogom zakona je propisano da je odvjetništvo neovisna i samostalna profesionalna djelatnost koja osigurava pružanje pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju njihovih prava i pravnih interesa.

Ovaj zakonski propis predviđa da će u roku od 60 dana od dana njegovog stupanja na snagu Skupština Odvjetničke komore donijeti Tarifu o nagradama i naknadi za rad odvjetnika dok će, u istom roku, federalni ministar pravde donijeti pravilnik o visini nagrade odvjetnicima za obrane po službenoj dužnosti.

Predlagač je naveo da je razlog za donošenje ovog zakona definiranje kvalitetnog zakonskog okvira za obavljanje odvjetničke djelatnosti uz pojašnjenje da je važeći Zakon o odvjetništvu FBiH donesen 2002. godine, a koji je do izrade ovog zakona pretrpio više izmjena i dopuna.

Federalno ministarstvo pravde je kao obrađivač navedenog zakonskog propisa prepoznalo potrebu donošenja novog zakona koji bi na osnovu redovne zakonodavne procedure, kao i provođenja sveobuhvatne javne rasprave predstavljao kvalitetan normativni okvir za unaprjeđenje odvjetničke djelatnosti. Tekst zakona je rađen, između ostalog, i u suradnji s odvjetničkim komorama, kako sa federalne tako i regionalne razine.

Kopirati
Drag cursor here to close