Vijeće ministara

Utvrđen Nacrt zakona o VSTS-u, nije postignuta puna suglasnost

“U izradi zakona sudjelovali su mnogi i nismo postigli potpunu suglasnost''.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2021. u 21:08 Bljesak.info
Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene Zakona o VSTV-u

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o VSTS u je jedan od onih ključnih za odbijanje kandidatskog statusa ali i druge transe makrofinansijske pomoći EU, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara predsjedavajući Zoran Tegeltija.

“U izradi zakona sudjelovali su mnogi i nismo postigli potpunu suglasnost. Ali procjena da zakon ipak ide u Parlament uz mogućnost amandmana, kako bi se do kraja usuglasio. Protiv smo glasali ministar Košarac i ja jer postoje dijelovi ovog zakona koje VSTS-u daju ovlaštenje za koje nema ni materijalne ni tehničke kapacitete, s obzirom da su ti poslovi za specijalizirane institucije kao Porezne uprave, tužiteljstva. Naše stanovište je da ono teško može organizirati te službe. Nadam se da će se to u parlamentarnoj proceduri shvatiti. Strategijom za reformu pravosuđa navedeni su mnogi zakoni koji se moraju mijenjati i zato smo bili stanovišta da treba pripremiti te zakone da idu u paketu. Ali svjesni smo da je ovo jedan od prioritetnih zakona”, izjavio je Tegeltija.

Ovim se zakonom traži posebno odjeljenje za ispitivanje porijekla imovine. Tegeltija kaže da to treba pustiti onima koji znaju.

Donesena je odluka o privremenom financiranju institucija BiH za treći kvartal. Tegeltija ističe da su vjerovali da će Predsjedništvo BiH usuglasiti prijedlog budžeta, zato je ova odluka donesena na kraju drugog kvartala. On je istakao da je odluka identična kao prethodne dvije i da se neki projekti važni za građane i dalje ne mogu financirati.

“Ne znam šta je sada sporno službeno u budžetu koji stoji u Predsjedništvu. Prvi put nam je vrlo brzo vraćen jer nisu bila osigurana sredstva za oporavak od pandemije. Mi smo ispoštovali tu preporuku i proslijedili u Predsjedništvo. Otvorile su se sad druge teme. Priča se o platama, ali nitko to ne želi službeno priopćiti. Nije pitanje održavanja sjednice nego nesuglasnost među članovima Predsjedništva”, dodao je.

Tegeltija naglašava da je važno da je ekspertski tim za Trgovsku goru kompletiran i da će taj tim sa hrvatskom stranom analizirati sve podatke o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

“Pokušat ćemo dokazati da to nije dobra lokacija”, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH i dodaje da Hrvatska radi svoj dio posla, da će, zajedno s njihovim fakultetom koji će raditi studiju, raditi i naši eksperti, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close