Sjednica Vlade FBiH

Utvrđen nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama službenika policije

Vijesti / Flash | 09. 07. 2013. u 14:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH. Razlog za ovo je, kako stoji u obrazloženju, to što je utvrđeno postojanje određenih pravnih rješenja koja otežavaju primjenu Zakona u praksi. Također, odredbe ovog treba usuglasiti s drugim zakonima koji su, u međuvremenu, izmijenjeni i dopunjeni, a na koje se poziva Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika.

Kako je definirano Nacrtom, osnovna plaća policijskog službenika utvrđuje se množenjem osnovice za plaću sa pripadajućim koeficijentom platnog razreda, a taj iznos uvećava se za 0,5 posto za svaku započetu godinu mirovinskog staža policijskog službenika, a najviše do 20 posto.

Ovisno od rizika, odgovornosti, složenosti ili posebnih radnih uvjeta na određenim radnim mjestima, federalni ministar unutarnjih poslova za radna mjesta policijskih službenika u FMUP-u, odnosno direktor Federalne uprave policije za radna mjesta policijskih službenika u ovoj upravi, odlučuju o određenom dodatku za posebne uvjete rada.

Ovaj dodatak na plaću policijski službenik ostvaruje i u slučajevima kada ne obavlja poslove i zadatke radnog mjesta na koje je postavljen, odnosno raspoređen, osim u slučajevima suspenzije. Dodatak iznosi do 30 posto od osnovne plaće, a iznimno do 50 posto od osnovne plaće mogu ostvarivati policijski službenici Specijalne policijske jedinice u Upravi policije.

Federalni ministar za pojedina radna mjesta u Federalnom ministarstvu i Upravi policije u posebnim okolnostima može odrediti trajni dodatak u iznosu do deset posto od osnovne plaće, s tim da za radna mjesta u Upravi policije federalni ministar taj dodatak određuje na prijedlog direktora Uprave policije, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close