Izvanredna sjednica

Usvojene izmjene zakona o demobiliziranim braniteljima i nositeljima priznanja

''To se prije svega odnosi na pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje bi imali i demobilizirani branitelji povratnici u entitet Republiku Srpsku ili u Brčko Distrikt BiH''
Vijesti / Flash | 12. 04. 2022. u 18:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na izvanrednoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica, kojim je predviđeno da se u prava na mjesečne novčane naknade uvode i nove kategorije iz te populacije.

''To se prije svega odnosi na pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje bi imali i demobilizirani branitelji povratnici u entitet Republiku Srpsku ili u Brčko Distrikt BiH, bez obzira na godine života, ako ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec prosinac 2018. godine i ako su bili pripadnici oružanih snaga najmanje 12 mjeseci - kazao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Drugo pravo je da novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti supruga umrlog demobiliziranog branitelja povratnika u Republiku Srpsku ili Brčko Distrikt BiH bez obzira na godine života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode veće od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za prosinac 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.

''Također, uvodi se pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje može ostvariti supruga umrlog demobiliziranog branitelja ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Županije će svojim propisima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih demobiliziranih branitelja životne dobi do 57 godina'' - navodi Terzo.

Osim ovog akta, Dom naroda je u dosadašnjem dijelu današnje sjednice usvojio i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, kojim je propisano povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade ovoj braniteljskoj populaciji za 13,8 posto.

''Trenutna osnovica je 641,66 KM, a na osnovu ovih zakonskih izmjena, iznosit će 730 KM, za šta je osigurano dva milijuna KM'' - rekao je Mirza Terzo.

Naknade će dobitnicima ratnih priznanja biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutnim pokazateljima znači rast naknada svake godine, konstatirao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close