Prijedlog Ministarstva sigurnosti

Usvojena Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH

U roku od tri mjeseca od usvajanja Strategije sve institucije i agencije za provedbu zakona, čiji su predstavnici sudjelovali u radu Radne skupine donijet će vlastite akcijske planove za njezinu provedbu.
Vijesti / Flash | 23. 02. 2023. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. godine kao novi dokument kojim se definira strateški okvir u ovoj oblasti i osigurava učinkovit sigurnosni sektor u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

U roku od tri mjeseca od usvajanja Strategije sve institucije i agencije za provedbu zakona, čiji su predstavnici sudjelovali u radu Radne skupine donijet će vlastite akcijske planove za njezinu provedbu.

Sastavni dio ove strategije je i Obrazac Izvješća o realizaciji Akcijskoga plana za implementaciju Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH (2023-2026).

Strategija, koju je pripremila Radna skupina koju je imenovalo Vijeće ministara BiH, promiče jačanje suradnje BiH s državama regije i međunarodnim organizacijama, uz modernizaciju zakonskih okvira, te institucija i kapaciteta.

Ključni strateški ciljevi su prevencija organiziranog kriminala u svim njegovim oblicima, otkrivanje i kazneno gonjenje organiziranih kriminalnih skupina; zaštita društva i ekonomije od organiziranog kriminala i promocija suradnje i partnerstva u ovoj oblasti.

Radna skupina za izradu ove strategije jednom godišnje podnijet će Vijeću ministara BiH izvješće о provedbi Strategije.

EU integracije: Ratifikacija sporazuma s Europskom unijom

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Europske unije, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, važnom sporazumu u procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji.

Istodobno je utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju godišnjeg akcijskoga programa za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, s ciljem daljnjeg usklađivanja s relevantnim međunarodnim propisima i praksama u ovoj oblasti.    

Izmjenama i dopunama Pravilnika, između ostalog, preciziraju se odredbe koje se odnose na sumnjive transakcije, proširuju liste rizika i pokazatelja u vezi s povećanim rizikom u poslovanju i transakcijama te daju nove smjernice i indikatori radi olakšavanja i unaprjeđenja rada obveznika Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Usvajanjem ovog pravilnika želi se dodatno ojačati borba protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti o čemu će se razgovarati i tijekom najavljenog posjeta MONEYVAL izaslanstva Bosni i Hercegovini u 2023. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close