dom naroda

Usvojen izvještaj bez Mostara

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Izvještaj o radu Interresorne Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Bošnjački izaslanik Halid Genjac podsjetio je da je riječ o 36 amandmana na Izborni zakon, koji rješavaju tehnička, ali ne i krupna politička pitanja, navodeći da su razmatrani i prijedlozi nevladinih organizacija.

Hrvatski izaslanik Martin Raguž rekao je da nisu ostvareni osnovni ciljevi, kao što je odluka Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci".

"Ne dijele svi tu istu odgovornost, a parlament je ovdje kao protočni bojler za prolaz zakona", smatra Raguž.

Srpski izaslanik Dragutin Rodić rekao je da nema političke volje za krucijalna pitanja za dalje unaprijeđenje demokratskih procesa.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da "širi kontekst" nije dao mogućnost Radnoj grupi za raspravu o pitanju grada Mostara i odluci "Sejdić-Finci".
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak rekao je da je najveći problem to što nije razgovarano o izborima u Mostaru, navodeći da treba iskoristiti ostatak mandata Radne grupe.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća Europske unije, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta te definira uznemiravanje kao oblik diskriminacije.

Izaslanici su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku.
Cilj donošenja predloženog zakona je unapređenje postojećih procedura te prevladavanje pojedinih nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene zakona, a kojima bi se omogućila dosljednija provedba njegovih odredaba.

Delegati nisu podržali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, koja nije utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač izaslanik Mario Karamatić.

S obzirom na to da mišljenje Komisije nije podržano, zakon joj je vraćen da ga ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Predloženi zakon predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close