Neosnovana

Ustavni sud odbio žalbu Edina Sakoča

''S obzirom na odluku Ustavnog suda u ovom predmetu, nije neophodno posebno razmatrati apelantov zahtjev donošenje privremene mjere'', navedeno je u Odluci.
Vijesti / Flash | 24. 06. 2020. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH odbio je, kao neosnovanu, žalbu Edina Sakoča, osuđenog na pet godina zatvora za pomaganje u ubojstvu dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Počitelj u Općini Čapljina, utvrdivši da nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravni lijek, javlja BIRN.

Ustavni sud je zaključio da ne postoji povreda prava na pravično suđenje jer je Žalbeno odjeljenje Suda BiH dalo detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje izvedenih dokaza i njihove pravne valjanosti te primjene procesnog i materijalnog prava.

''Iz obrazloženja osporene presude ne proizlazi ništa što bi ukazivalo na sumnju u pogledu postojanja bilo koje činjenice koja čini obilježje krivičnog djela koje je apelantu stavljeno na teret, pa da bi tu sumnju rješavao presudom na način koji je povoljniji za apelanta'', stoji u Odluci Ustavnog suda BiH, koja je donesena 23. lipnja ove godine.

Ustavni sud je također zaključio da ne postoji povreda Sakočevog prava na djelotvoran pravni lijek jer je ''imao na raspolaganju pravne lijekove za zaštitu prava koje je i koristio''.

Sakoč je u svojoj žalbi predložio da Ustavni sud, prije donošenja odluke o apelaciji, usvoji privremenu mjeru i obustavi izvršenje kazne zatvora.

''S obzirom na odluku Ustavnog suda u ovom predmetu, nije neophodno posebno razmatrati apelantov zahtjev donošenje privremene mjere'', navedeno je u Odluci.

Početkom travnja 2018. godine Žalbeno odjeljenje Suda BiH osudilo je Sakoča na pet godina zatvora za pomaganje u ubojstvu dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Počitelj.

Prema drugostepenoj presudi, Sakoč je osuđen jer je dovezao pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na mjesto gdje su kasnije ubijena dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je pomogao da se tijela iznesu ispred kuće, a kasnije su ta tijela zapaljena.

Zbog nedostatka dokaza Sakoč je oslobođen optužbe da je silovao T.Č.

Sakoč je u veljači 2016. godine izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Kopirati
Drag cursor here to close