Upravljanje poduzećima

Ustavni sud: Demokratska fronta bila je u pravu

Vijesti / Flash | 19. 01. 2016. u 11:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije BiH objavio je danas odluku da Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović, dopredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, koji je izrazio zadovoljstvo ovom odlukom.

Dunović u priopćenju navodi kako je takva odluka Ustavnog suda donesena dan nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Istaknuo je da zato u ovom trenutku odluka Ustavnog suda FBiH suštinski ništa ne mijenja jer su imenovanja u javnim poduzećima izvršena.

Najavio je kako će se i ubuduće boriti za zakonito donošenje odluka u Federalnoj vladi te da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti kada god smatra da je entitetska vlada prekršila Ustav FBiH donošenjem nekog zakona.

Tvrdi da je to u skladu s njegovim ustavnim ovlastima, dodajući da mu je to i moralna obaveza u cilju zaštite građana Federacije BiH.

Ova presuda, kaže Dunović, predstavlja moralnu satisfakciju i dokaz da je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je podnio bio osnovan.

Podsjećamo, Dunović je u lipnju prošle godine uputio apelaciju Ustavnom sudu FBiH tražeći hitno izjašnjenje ove institucije o zahtjevu za ocjenu ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Zbog ove je odredbe pala i federalna koalicija jer su ministri iz Demokratske fronte podnijeli ostavke nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu za koju su se zalagali HDZ BiH i SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close