Apelacije

Ustavni sud BiH: Queer osobama povrijeđena ljudska prava

Vijesti / Flash | 25. 09. 2014. u 13:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas, na 88. plenarnoj sjednici da su povrijeđena ljudska prava queer osobama u BiH.

Naime, Ustavni sud je djelomično usvojio apelaciju Udruženja Q za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba podnesenu zbog propusta javnih vlasti da poduzmu neophodne, razumne i odgovarajuće pravne i praktične mjere za zaštitu i očuvanje prava zaštićenih Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom, a u vezi s organiziranjem Prvog Sarajevo queer festivala. Ustavni sud je utvrdio povredu prava na slobodu okupljanja iz člana II/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 11. Europske konvencije.

Ustavni sud je, između ostalih odbio kao neosnovanu apelaciju Đorđa Ždrale podnesenu protiv presuda Suda BiH donesenih u kaznenom postupku čiji je rezultat njegova osuda na kaznu zatvora.

Apelacija je odbijena u pogledu aspekata prava na pravično suđenje. U odnosu na apelantove i navode njegovog advokata o njihovom tretmanu u KPZ Foča, a u vezi s pravom na pravično suđenje, apelacija je odbačena kao, ratione materiae, inkompatibilna s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Nakon donošenja presude Europskog suda u predmetu Avdić i drugi protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je Europski sud utvrdio povredu prava na pristup sudu, navodeći da su aplikanti dovedeni u situaciju da im „odlučivanje“ o građanskim stvarima bude samo formalno, jer Ustavni sud nije odlučio o dopustivosti i meritumu predmeta, a zbog činjenice da Ustavni sud nije imao većinu za donošenje odluke kojom se apelacija usvaja ili odbija, Ustavni sud je danas, na osnovu izmijenjenih Pravila, ponovno odlučivao o apelacijama na koje se odnosi presuda Avdić i drugi.

Novodi o kršenju ljudskih prava izneseni u apelacijama Sulejmana Avdića, Vlade Adamovića i Dragana Kovačevića odbijeni su kao neosnovani, priopćeno je iz Ustavnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close