Putovanja

Uspostavljena suradnja sa talijanskom Agencijom za upravljanje oduzetom imovinom

Vijesti / Flash | 24. 01. 2016. u 15:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, posredstvom međunarodne suradnje sa srodnim institucijama izvan Bosne i Hercegovine, nastoji ojačati vlastite kapacitete i usvojiti relevantne standarde koji se tiču upravljanja sa svim oblicima materijalne i nematerijalne (financijske) imovine, nepokretnostima i pokretnim stvarima koje su predmet oduzimanja od strane nadležnih sudova u kaznenom postupku.

Iz tog razloga u periodu od 18. do 22. siječnja 2016. godine, organizirana je studijska posjeta predstavnika Agencije i drugih profesionalaca iz pravosuđa, te agencija za sprovođenje zakona Republici Italiji.

Tom prilikom ostvarena je konkretna i vrlo sadržajna suradnja sa Državnom
agencijom za upravljanje i namjenu imovine privremeno i trajno oduzete
organiziranom kriminalu - ANBSC (L'Agenzia Nazionale per l'amministrazione e la destinazione dei beni sequestrati e confiscati alla criminalità organizzata).

Ova studijska posjeta organizirana je posredstvom projekta "Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom", koji se financira od strane vlade Velike Britanije, a čiji implementator je udruženje Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).

Inače, projektom se implementiraju važne aktivnosti na uspostavi i jačanju kapaciteta Agencije, među koje, spadaju i razmjena iskustava sa partnerskim institucijama u Europskoj uniji. Studijska posjeta je relizirana posredstvom veleposlanstava Velike Britanije i Italije u Bosni i Herecgovini, što je još jedan od primjera podrške radu Agencije, te pomoći koju ove zemlje pružaju BiH.

Tijekom trajanja studijske posjete, sudionici su imali priliku prisustvovati izlaganjima predstavnika pravosudnih i institucija za sprovođenje zakona Republike Italije, koji su nadležni za borbu protiv organiziranog kriminala, kojom prilikom je poseban naglasak stavljen na značaj efikasnog oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom za uspješnu borbu protiv svih oblika korupcije i organiziranog kriminala.

U narednom periodu Agencija će organizirati uzvratnu posjetu predstavnika ANBSC sa ciljem unaprijeđenja ostvarene suradnje i uspostavljanja dugoročnog partnerstva, jer se radi o jednoj od najefikasnijih institucija za upravljanje sa oduzetom imovinom u cijeloj Europskoj uniji, čija iskustva mogu značajno pomoći izgradnji kapaciteta federalne Agencije.

Na kraju studijske posjete izaslanstvo iz Bosne i Herecgovine imala je prijem kod NJ.E. Željane Zovko, veleposlanice BiH u Republici Italiji kojoj su prenijeti utisci sa ovog stručnog skupa, navodi se u priopćenju iz ove Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close