Referendum u RS

Uspostavljen i SMS servis - građani će moći besplatno provjeriti točno glasačko mjesto

Vijesti / Flash | 15. 09. 2016. u 13:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) danas su priopćili da su za sve građane RS-a s pravom glasa na referendumu, putem M:TEL mobilne mreže, osigurali besplatno obavještenje o točnom glasačkom mjestu.

Uspostavljeni SMS servis za korisnike M:TEL mobilne mreže bit će aktivan urazdoblju od 15. do 25. rujna 2016. godine.

Građani će ga moći koristiti na način da se u tekst poruke upiše JMBG glasača i SMS pošalje na broj 065/1244, priopćeno je iz ove komisije, prenosi Fena.

Referendum u RS trebao bi biti održan 25. rujna, a referendumsko pitanje je ''Podržavate li a se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?''

Podsjetimo, veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), pozvali su vlasti Republike Srpske da ne održe referendum jer je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pozornost s veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi.

Između ostalog poručili su da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje odcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH, poručili su veleposlanici PIC-a.

Valja podsjetiti i da se Rusija ne slaže sa zajedničkim tekstom PIC-a jer se, kako kaže ruski Veleposlanik Petar Ivancov, u dokumentu samo prijeti i osuđuje.

Također ni predsjednik Srbije i premijer Tomislav Nikolić Aleksandar Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utječu na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja najavljenog referenduma o Danu Srpske, koji je najavljen za 25. rujan.

Inače, provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. siječnju kao danu tog bh. entiteta, koštat će oko tri milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close