Informacijski sustav

Uspostavlja se baza podataka prometnih nesreća u FBiH

Ovo tijelo, dodaju, činit će predstavnici federalnih ministarstava unutarnjih poslova i prometa i komunikacija, te županijskim ministarstava unutarnjih poslova.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2020. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila informaciju o stanju i mjerama za poboljšanje stanja sigurnosti prometa na cestama i zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pripremi i dostavi joj prijedlog rješenja o imenovanju međuresorne radne grupe koja će izraditi analizu uspostavljanja Agencije za sigurnost prometa FBiH, koju će činiti predstavnici Ureda premijera FBiH i federalnih ministarstava prometa i komunikacija, unutarnjih poslova, financija, zdravstva i pravde.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo unutarnjih poslova da pripremi prijedlog rješenja o imenovanju koordinacijskog tijela za uspostavu informacijskog sustava i baze podataka prometnih nesreća na razini županija i Federacije BiH.

Ovo tijelo, dodaju, činit će predstavnici federalnih ministarstava unutarnjih poslova i prometa i komunikacija, te županijskim ministarstava unutarnjih poslova.

Ove zaključke treba provesti u roku od 15 dana.

U 2019. godini je, navedeno je u informaciji, na cestama u FBiH život izgubilo 139 osoba, dok je u 2018. smrtno stradala 141 osoba, što predstavlja smanjenje od 1,42 posto. Teže je ozlijeđeno 950 osoba, što je rast od 2,11 posto u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo 930.

Za vrijeme stanja nesreće zbog pandemije koronavirusa, te uvođenja restriktivnih mjera i zabrana kretanja, značajno je smanjen intenzitet prometa na cestama u Bosni i Hercegovini. Na autocesti i magistralnim cestama u FBiH smanjenje je iznosilo od 30 posto do 70 posto na pojedinim dionicama u martu i aprilu 2020. godine.

U ovom razdoblju na cestama u Federaciji BiH život je izgubila 21 osoba, dok su u istom razdoblju u 2019. godine smrtno stradale 23 osobe, što predstavlja smanjenje od 8,7 posto. U istom razdoblju 2020. godine 92 osobe su zadobile teže tjelesne ozljede, dok je 2019. godine 116 osoba teže ozlijeđeno, što predstavlja smanjenje od 20,07 posto.

Inače, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je razdoblje od 2011. do 2020. godine Desetljećem akcije za sigurnost cestovnog prometa, s ciljem smanjenja smrtnosti i ozljeđivanja koje su posljedica prometnih nesreća, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close