Posljedice konferencije

USKOK: Za nove Mamićeve tvrdnje potrebne dodatne radnje

Od primitka prijenosne memorije (USB-a) do danas USKOK je, kako je priopćeno, uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USKOK je izvijestio kako je po primitku prijenosne memorije, u kojoj osuđenik Zdravko Mamić navodno potkrepljuje svoje optužbe na račun sudaca, započeo s provjerama, dok za nove Mamićeve tvrdnje moraju poduzeti dodatne radnje.

Od primitka prijenosne memorije (USB-a) do danas USKOK je, kako je priopćeno, uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno na dan primitka te je do danas 31 osoba "ispitana u svojstvu građanina".

Uz to, upućene su i četiri molbe za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih tri u listopadu 2020., priopćio je USKOK.

Naglašavaju da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Mamić tijekom ljeta 2019. davao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegova odvjetnika pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama.

Međutim, Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, javno dozira "nova otkrića i nove dokaze".

USKOK ističe da je specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona i sukladno zakonskim odredbama te s pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima, prenosi Hina. 

Slijedom toga, s pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću smatraju društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je "sve prijavljeno".

Budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, USKOK navodi da mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti u skladu sa zakonskim odredbama.

Zbog fotografija s USB-a, koji je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, pokrenut će se stegovni postupak protiv sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića, doznaje se u četvrtak na tome sudu.

Predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban izjavio je novinarima kako će pokrenuti stegovne postupke protiv dvojice sudaca, jer ga na to obvezuje zakon i njegova odgovornost kao predsjednika toga suda.

Mamić je u listopadu dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a u utorak je, nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao "kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen".

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.

Kopirati
Drag cursor here to close