Traže pomoć

USK u panici zbog migranata

''Već smo uputili zajedničku inicijativu za održavanjem izvanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bismo tražili pomoć'', rekao je zastupnik Abdić.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2019. u 18:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Parlamentu Federacije BiH s područja Unsko-sanske županije na sastanku u petak sa članovima Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu države, predstavnicima lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija istaknuli neophodnost održavanja izvanredne sjednice Federalnog parlamenta po ovom pitanju i zatražili konkretnu financijsku podršku od entitetske vlade. 

Foto: Fena / Iz USK traže financijsku podršku Vlade FBiH zbog situacije s migrantima

Održavanje sjednice 

''Već smo uputili zajedničku inicijativu za održavanjem izvanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bismo tražili pomoć, odnosno konkretna rješenja za situaciju s migrantima i izbjeglicama na području USK. Sastanku su prethodili razgovori s kantonalnim premijerom, predstavnicima lokalnih zajednica, policijskim službenicima i zdravstvenim radnicima i sasvim je jasno da im neko mora pomoći. Zbog toga smo mi krajiški zastupnici u Federalnom parlamentu jedinstveni u ovom slučaju'', rekao je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić. 

Prema procjenama koje su iznesene na sastanku, u tijeku godine očekuje se novi val od nekoliko tisuća migranata kojima su cilj pogranični bh. gradovi.

''Na sastanku smo se također složili da na izvanrednoj sjednici tražimo usvajanje nekoliko zaključaka. Tražit ćemo da Vlada Federacije BiH iz granta za zdravstvo rasporedi tri milijuna KM za potrebe Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić', te milijun maraka za domove zdravlja i Opću bolnicu u Sanskom Mostu radi poboljšanja zdravstvene situacije i usluge'', rekla je zastupnica Azra Hadžić-Bećirspahić.

Video: Iz USK traže financijsku podršku Vlade FBiH zbog situacije s migrantima

Zahtjevi

Jedan od zahtjeva će biti, kako je rekla, i financijska podrška Ministarstvu unutarnjih poslova USK iz proračunskih rezervi zbog opremanja policijskih službenika. Dodala je da je jedan od zaključaka i da "Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH da uputi notu nadležnim institucijama u Hrvatskoj, Europskoj komisiji, UNHCR-u te da upozori na kršenje Konvencije o status izbjeglica čiji je potpisnik Hrvatska".

Najavljena je i inicijativa o formiranju operativnog radnog tijela, kojeg će činiti predstavnici Doma naroda Federalnog parlamenta i izvršne vlasti, dok će se od Vijeća ministara tražiti donošenje izmjene zakona o ograničavanju broja tražitelja azila u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close