Policija u pripravnosti

USK: Ako migranti nastave dolaziti proglasit ćemo izvanredno stanje i zatvoriti granice

Policija je u stanju pripravnosti zbog posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši i prihvatnom centru „Miral“, a državne institucije nas bojkotiraju i svjesno uništavaju USK
Vijesti / Flash | 07. 06. 2019. u 20:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Unsko-sanskog kantona kao jednu od opcija za iznalaženje rješenja za migrantsku krizu, razmatra mogućnost uvođenja izvanrednog stanja na području te županije, potvrdio je za „Avaz“ Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK- a. On je kazao da je policija u stanju pripravnosti zbog posljednjih incidenata u Velikoj Kladuši i prihvatnom centru „Miral“, te da će ukoliko se nastavi dolazak migranata, uvođenje izvanrednog stanja, biti sasvim izvjesno.

''Ako se nastavi dolazak migranata, jedna od mjera je proglašenje izvanrednog stanja i zatvaranje granice u području Unsko-sanskog kantona. Drugog izbora nećemo imati, jer u prvih pet mjeseci na područje USK stiglo je oko 13. 000 migranata,a mi imamo smještajne kapacitete za njih oko 3.200. Nadležne državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.

Način na koje se državne institucije trenutno odnose prema ovom problemu i nama svima u USK-a samo nam pokazuju da nas bojkotiraju i očigledno idu na svjesno uništavanje ovog kantona pozdravljam poziv Željka Komšića, člana Predsjedništva za sazivanje hitne sjednice kolektivnog šefa države o krizi s kojom se mi borimo duže od godinu, a nadam se da će se probuditi i Šefik Džaferović, kad već sve ovo što se događa nije potaknulo na konkretnu akciju Vijeće ministara i ministra Mektića, a ovo je njihov posao i nadležnost'', kazao je Kljajić, a prenosi Avaz.ba

Ministar unutarnjih poslova potvrdio je da Vlada Federacije još nije doznačila sredstva tom ministarstvu iako je Parlament FBiH o tome donio zaključak na svibanjskoj tematskoj sjednici o migrantskoj krizi.

''Od kada je 13. svibnja donesen taj zaključak, nemamo nikakve reakcije Vlade FBiH. Narednih dana ćemo tražiti da nam doznače ta sredstva, mada nisam neki veliki optimist. U međuvremenu zbog stalnih aktivnosti i pojačanog angažmana naših policajaca naši izdaci, odnosno troškovi amortizacije su ogromni'', ističe Kljajić.

Kopirati
Drag cursor here to close