FBiH

Ured za reviziju: Izostalo održavanje vodovodne infrastrukture

Od sedam poduzeća koja su dostavila detaljne podatke o gubicima vode, četiri i dalje imaju gubitke vode veće od 40 posto, dok su iskazani gubici u jednom vodovodnom poduzeću veći i od 70 posto.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine je nakon praćenja realizacije preporuka iz Izvještaja revizije učinka ''Efikasnost upravljanja gubicima vode u vodovodnim poduzećima'' objavljenog 2018. godine, utvrdio da date preporuke još uvijek nisu u potpunosti realizirane.

Cilj revizije učinka ''Efikasnost upravljanja gubicima vode u vodovodnim poduzećima'' bio je ispitati poduzete aktivnosti na osnovu Izvještaja revizije učinka, te procijeniti u kojoj mjeri su realizirane preporuke, a date četiri preporuke vodovodnim poduzećima i tri njihovim osnivačima.

Revizijom je utvrđeno da date preporuke još uvijek nisu u potpunosti realizirane.

Od dvadeset subjekata kojima su upućene (10 vodovodnih poduzeća i 10 osnivača), samo četiri subjekta realizirala su sve preporuke iz svoje nadležnosti, dok je najveći broj poduzeo početne ili djelimične aktivnosti na realizaciji preporuka.

Problemi identificirani u Izvještaju revizije učinka iz 2018. godine još uvijek nisu riješeni, na šta ukazuju izuzetno veliki gubici vode u gotovo svim poduzećima iz uzorka.

Od sedam poduzeća koja su dostavila detaljne podatke o gubicima vode, četiri i dalje imaju gubitke vode veće od 40 posto, dok su iskazani gubici u jednom vodovodnom poduzeću veći i od 70 posto.

Značajan broj vodovodnih poduzeća i dalje nije osigurao precizno evidentiranje i praćenje gubitaka vode, što predstavlja osnovni preduvjet za sustavno rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Izostalo je redovno održavanje vodovodne infrastrukture, te planiranje i realizacija konkretnih mjera na smanjenju gubitaka vode.

Stoga bi osnivači vodovodnih poduzeća trebali osigurati značajniji nadzor i kontrolu nad aktivnostima vodovodnih poduzeća, a sve u svrhu odgovornijeg upravljanja vodovodnom mrežom.

''Uvažavajući činjenicu da je predmetna oblast od općeg značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu, Ured za reviziju cijeni da je neophodno poduzeti dodatne aktivnosti s ciljem realizacije datih preporuka. Učinkovitim upravljanjem gubicima vode mogu se sačuvati vodni resursi'' - poručuju iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close