Izbjeglička kriza

''Urbane izbjeglice'' bi mogle biti velik izazov za Tursku

Vijesti / Flash | 10. 07. 2017. u 09:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbjeglička kriza izazvana građanskim ratom u Siriji još je aktualna tema u susjednoj Turskoj u kojoj se trenutno u izbjegličkim kampovima nalazi oko 260.000 izbjeglica, što je svega oko devet posto ukupnog broja izbjeglica u toj zemlji.

Mehmet Halis Bilden, predsjednik Uprave za prirodne katastrofe i izvanredna stanja koja upravlja kampovima, naveo je na prezentaciji za grupu međunarodnih novinara da je Turska dosad za humanitarne aktivnosti izdvojila 12 milijardi dolara, posebno ističući da je ukupan doprinos međunarodne zajednice iznosio 512 milijuna dolara.

Uvjeti u izbjegličkim kampovima koje su novinari imali priliku posjetiti su na visokom nivou u poređenju sa sličnim kampovima u svijetu - kontejnerski smještaj postupno zamjenjuje šatorski, a dostupni su i ostali neophodni sadržaji.

Izbjeglicama su na raspolaganju škole, ambulante, sadržaji za sport i rekreaciju, kao i prodavnice u kojima mogu kupovati hranu i ostale potrepštine za novac koji dobivaju mjesečno za svakog člana domaćinstva.

Zdravstvena zaštita je besplatna za sve registrirane izbjeglice, a zahvati koje nije moguće obaviti u ambulantama u kampovima obavljaju se u bolnicama u obližnjim gradovima.

Dosad je obavljeno oko 780.000 takvih operacija, a također u Turskoj je rođeno 178.000 sirijskih beba.

Osim toga, uprave kampova potiču izbjeglice da sudjeluju u procesu upravljanja kroz izbore koje organiziraju, a gotovo 150.000 ih je steklo određene stručne kvalifikacije kroz certificirane tečajeve i obuke.

Ipak, činjenica je da je samo oko devet posto izbjeglica zbrinuto u kampovima dok su ostali u gradovima, uključujući i mnoge iz Iraka i drugih zemalja. Oni predstavljaju "urbane izbjeglice“ koje su samo djelomično integrirane u društvo i mnogi žive poput ilegalnih imigranata.

Značajan dio njih je primoran da radi na crno da bi osigurali egzistenciju, što je u sredinama u kojim su prisutni dovelo do osjetnog pada plaća i istovremenog povećanja cijena kirija.

To bi se za Tursku moglo pokazati kao veći izazov od izbjeglica smještenih u uvjetnim kampovima, posebno imajući u vidu da se kraj rata u Siriji još ne nazire.

Kopirati
Drag cursor here to close