Da se zna

Upućena inicijativa za obilježavanje službenih automobila u BIH

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 18:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Naše stranke u Domu naroda Federacije FBiH Edin Forto reagirao je povodom odluke Vlade Federacije o izdvajanju novih milijun KM za kupovinu službenih vozila.

''Premijer Federacije Fadil Novalić je glasno stao u obranu odluke Vlade da kupi sebi nova službena vozila. Trošenje javnog novca za obnavljanje voznog parka je pitanje, koje se svako malo nađe u fokusu javnosti i izaziva snažnu reakciju građana i javnosti. Premijer Novalić nema samo pravo, već i obvezu da obrazlaže odluku u obnavljanju voznog parka, jer su službeni automobili itekako neuređena oblast. Mi naime još uvijek nemamo sveobuhvatne podatke o tome koliko se godišnje troši u tu svrhu, a građani osjećaju da je previše'', kaže Forto u priopćenju koje je poslala Naša stranka.

Forto dodaje da 'u Hrvatskoj, čije vlasti također imaju praksu da sebi dodjeljuju nezaslužene privilegije, postoje podaci da se godišnje troši oko 100 milijuna KM na službene automobile, a u taj iznos ne ulazi trošak kupovine novih automobile”.

''Zbog navedenog, upućujem inicijativu prema Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH i izradu Pravilnika o oznakama službenih vozila u vlasništvu organa vlasti u FBiH, kojim bi se omogućilo postavljanje obilježja na službena vozila. Vozila bi bila obilježena uočljivim naljepnicama ili bojom (kao policijska i taksi vozila)'', kaže Forto.

''Cilj inicijative je omogućiti građanima da kroz svakodnevno iskustvo imaju priliku procijeniti količinu i vrstu službenih automobila, kao i način njihovog korištenja bilo da se radi o radnom vremenu ili eventualnom neprimjerenom sudjeluju u prometu (nedopušteno pretjecanje, prekoračenje brzine, itd.), te isti prijaviti. Ako organi vlasti svaki put, kada izdvajaju sredstva, pravdaju takav utrošak, ne postoji razlog da ne prihvate ovu mjeru, odnosno da omoguće priliku građanima da vide ono što – kako kažu iz vlasti – nema potrebe da kriju'', dodao je izaslanik Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close