Kako zaustaviti iseljavanje

Skupština HNŽ-a raspravlja: Kako popraviti položaj mladih u HNŽ-u?

Kako bi popravili položaj mladih u HNŽ-u, mora biti puno intenzivniji u smislu da učinimo svaki mogući napor da pokušamo zaustaviti iseljavanje mladih sa ovih prostora
Vijesti / Flash | 27. 04. 2023. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Radi se o dokumentu o kojem se mnogo razgovaralo. Jednim dijelom smo zadovoljni onime što piše u toj Strategiji, drugim dijelom nismo jer smo mišljenja da se mora puno više baviti praktičnim problemima mladih'', rekao je Tomislav Martinović (HDZ BiH), dopredsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, uoči današnje sjednice Skupštine HNŽ-a, na kojoj se treba raspravljati o strategiji mladih.

Set mjera

''A ono što je set mjera koje treba donijeti vlast u HNŽ-u kako bi se popravio položaj mladih, mora biti puno intenzivniji u smislu da učinimo svaki mogući napor da pokušamo zaustaviti iseljavanje mladih sa ovih prostora.'', kazao je Martinović, dodajući kako će danas o tome intenzivno raspravljati i donijeti zaključke u smislu uvođenja; odnosno nastavka procesa kojeg su počeli ove godine, kad su bili u pitanju besplatni udžbenici za osnovnu školu.

''Ideja je da se ta priča razvije i prema srednjoškolcima, da se riješi pitanje besplatnog prijevoza za učenike i đake, da se malo više bavimo pitanjem studentske populacije u smislu određenih participacija studiranja na javnim sveučilištima jer znamo da je ovakva situacija kad su u pitanju obiteljski proračuni neodrživa - da studenti moraju plaćati svoj studij'', kazao je Martinović.

''Naša je želja otvoriti prostor da već od naredne godine imamo rezervirana sredstva za participirane upisnine koje bi po nama kroz četiri godine dosegla razinu onoga što bi trebao biti naš cilj a to je da studenti u HNŽ-u imaju besplatan studij i to je jedna mjera koja može značajno pomoći statusu mladih ljudi'', dodao je.

Obrazovanje i problemi

U srednjoškolskom obrazovanju, kaže, imaju puno problema sa nezaposlenošću, a nismo otvorili pitanje strukovnih škola, pitanje određenih prekvalifikacija.

''Imamo puno nelogičnosti na tržištu rada, s jedne strane jako puno nezaposlenih ljudi s druge strane u određenim granama manjak radne snage koju moramo nadomještati drugim metodama'', dodaje.

Džafer Alić (SDA) kazao je da kada se rade strategije to je široki dokument koji obuhvata puno stvari koje se žele implementirati u tom periodu u kojem se strategije rade od lokalnog do županijskog.

''Neke stvari ovise čak i od državnog nivoa. U današnjoj strategiji za mlade imamo potrebu da o njoj pričamo i da usmjeravamo naš rad na važne stavke koje se u životima mladih provlači i u kojima možemo djelovati. Jedna od tih stvari je izražena kroz ciljeve ove strategije, a to je dio socijalnih potreba mladih znajući i uvažavajući činjenicu da dosta mladih odlazi, pa se moramo izdignuti iznad trenutnih statusnih rješenja mladih i ponuditi nova rješenja'', kazao je.

Kroz ovu strategiju, dodaje, jedan dio rješenja je dotaknut, a kroz buduće dokumente koje bi morali usvajati, jedan dio na Skupštini, drugi na Vladi, morali bi impelemtnirati koje se direktno tiču tih statusa mladih koji će na neki način potpomognuti normalan život ovdje.

Predškolsko obrazovanje

''Možda je malo dotaknut dio predškolskog obrazovanja, a on se reflektira na život mladih, odnosno na zasnivanje obitelji unutar društva i mislimo da moramo ako ne danas da riješimo kroz strategiju, da ponudimo drugo rješenje koje bi obiteljima koje imaju potrebu za predškolski odgoj dali mogućnost da to rade na najbolji mogući način'', kazao je Alić.

Martinović je govoreći o porezu na prvu nekretninu, kazao da je bitno je pitanje koje se odnosi na inicijative koje se oslobađaju poreza na promet kod kupnje prve nekretnine.

''O tome ćemo također raspravljati jer je vrijeme da se donese kvalitetan zakon koji bi smanjio na najmanju mjeru mogućnost manipulacija s tom pogodnošću s jedne strane, a s druge strane mladima koji su zasnovali obitelji bi omogućio da i na taj način participiramo u stvaranju pretpostavke kako bi mogli normalno funkcionirati'', kazao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close