Pali mobiteli i tekstil

UNO BiH oduzela robu vrijednu više od 65.000 KM

Vijesti / Flash | 28. 11. 2016. u 11:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 65.185 KM.

Vršeći redovne aktivnosti na provjeri prometa i porijekla robe u Gradačcu, ovlašteni službenici UNO, Regionalni centar Tuzla, pronašli su kod jedne osobe tekstilnu robu bez ikakve dokumentacije o porijeklu.

S obzirom da se radilo o robi koja prilikom ulaska u carinsko područije BiH nije prijavljena nadležnim carinskim organima, privremeno je oduzeto ukupno 8.065 komada razne dječije odjeće čija je tržišna vrijednost 30.000 KM, priopćeno je iz UNO.

Službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla su izvršili provjeru prometa i porijekla robe, u ovom slučaju mobilnih telefona, u trgovinskim radnjama na više lokacija u gradu Bijeljina, a pronađena je roba stranog porijekla bez uredne knjigovodstvene dokumentacije.

S obzirom da se radilo o robi zatečenoj u prodaji - prometu, a da nije prijavljena za postupak carinjenja privremeno je oduzeto 100 mobitela različitih robnih marki tržišne vrijednosti 21.685 KM.

Prilikom provjere M.M. vlasnika samostalnog preduzetnika u Brčko Distriktu pronađena je roba stranog porijekla bez uredne knjigovodstvene dokumentacije te također oduzeto ukupno 617 pari različite obuće tržišne vrijednosti 10.000 KM.

Ovlaštena službenici Tima za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u suradnji s carinskim službenicima Regionalnog C Tuzla, izvršili su detaljan pregled pošiljke voća - banana u Carinskoj ispostavi Zvornik.

Prilikom pregleda pošiljke pravnog subjekta iz Tuzle pronađeno je 4.000 kg banana koje nisu bile prijavljene prilikom redovnog postupka carinjenja, a procjenjena vrijednost oduzete robe je 3.500 KM.

Prilikom vršenja aktivnosti na otkrivanju i oduzimanju ove robe značajnu ulogu imala je prethodna obuka i suradnja s Vladom SAD, putem programa EXBS.

Iz UNO napominju da će protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit podnjeti zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Kopirati
Drag cursor here to close