Vukoja

Unitaristi Hrvate guraju prema federalizmu, a Srbe prema separatizmu

Vijesti / Flash | 21. 03. 2016. u 12:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bez ravnopravnosti konstitutivnih naroda nema ni stabilnosti ni održivosti. Ovu studiju smatramo našim ljudskim, građanskim i stručnim doprinosom uspostavi i izgradnji temeljnog društvenog konsenzusa o BiH kao zajednici ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njezinih građana'', rekao je u intervjuu za Večernji list Član stručnog tima IDPI-ja Ivan Vukoja najavivši predstavljanje Studije Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI).

Naime, Studija ''Bosna i Hercegovina - federalizam, ravnopravnost, održivost (Studija preustroja BiH u cilju osiguravanja institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda)''bit će predstavljena u srijedu, 23. ožujka, u 12 sati u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Vukoja kaže kako se u Studiji naglasak stavlja na konsocijacijsku demokraciju kao jedan od vidova federalizma u širem smislu, odnosno na kombinaciju federalističkih i konsocijacijskih načela i modela.

''U najkraćem, federalizam se temelji na vertikalnoj podjeli vlasti između centra (državna razina) i teritorijalnih federalnih jedinica (entiteti), a konsocijacija na horizontalnoj podjeli vlasti između konstitutivnih naroda na državnoj, odnosno entitetskoj razini. Federalizam u užem smislu naglašava pravo konstitutivnih naroda na teritorijalnu autonomiju i samoupravu, a konsocijacija na institucionalnu autonomiju i podijeljenu/zajedničku upravu, odnosno, kombinaciju teritorijalnih i institucionalnih aranžmana'', rekao je Vukoja.

Dodao je kako federalizam, bilo u širem ili užem tumačenju, smatraju jedinim realnim i legitimnim rješenjem za BiH iz jednostavnog razloga jer je Ustav BiH Bošnjacima, Hrvatima i Srbima dodijelio status konstitutivnih naroda, te stoga jer su Bošnjaci, Srbi i Hrvati ne samo ustavno-pravna nego i povijesna, demografska, društvena i politička činjenica u BiH.

''Svatko tko uvažava spomenute činjenice mora priznati da je BiH složena, pluralna, višenacionalna država. Politološka teorija i politička praksa nedvojbeno su pokazale da je optimalan model uređenja takvih država moguće pronaći jedino u okvirima multinacionalnog federalizma i konsocijacijske demokracije'', rekao je istaknuvši kako je za uspjeh konsocijacijske demokracije u BiH nužno da društvene i političke elite sva tri konstitutivna naroda prihvaćaju konsocijacijska načela.

''Konsocijacijska demokracija podrazumijeva dobrovoljnu i dobronamjernu suradnju političkih elita sva tri konstitutivna naroda. Kada ta suradnja u okviru podijeljene/zajedničke uprave izostaje ili se zloupotrebljava, jačaju zahtjevi za samoupravom i teritorijalnom autonomijom. Jačanje unitarizma, na jednoj, u višenacionalnim društvima uvijek za posljedicu ima jačanje separatizma na drugoj strani. Unitaristi u BiH bi morali biti svjesni da sabotiranjem i zloupotrebama instituta konsocijacijske demokracije Hrvate guraju prema etnoteritorijalnom federalizmu, a Srbe prema konfederalizmu i separatizmu'', rekao je, između ostalog, Vukoja za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close