SALW

Uništeno 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja

Vijesti / Flash | 03. 05. 2017. u 15:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u Bosni i Hercegovini su organizirale uništavanje 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i 3.344 dijelova i komponenti ovog oružja u subotu, 29. travnja 2017, u topionici Jelšingrad u Banja Luci.

Preciznije, ova aktivnost koja je financirana od Europske unije i podržana od UNDP SEESAC-a i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), omogućila je uništenje 996 komada dugih i 1.319 komada kratkih cijevi, priopćeno je.

Uništeno vatreno oružje i komponente ovog oružja su zaplijenjene od strane policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u sklopu njihovih aktivnosti provedbe zakona. Uništavanje je organizirano od strane četiri policijske agencije u Bosni i Hercegovini i u suradnji s Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je uništila 1.008 komada SALW-a 9. lipnja prošle godine, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Financiran od Europske unije, SEESAC će implementirati niz aktivnosti u regiji doprinoseći sprečavanju proliferacije i kontroli SALW-a u razdoblju 2017. – 2019. godine, kroz odluku Vijeća Europe (CFSP) 2016/2356.

Jedan od načina smanjenja rizika od proliferacije SALW-a je smanjenje značajnih zaliha naoružanja i streljiva u jugoistočnoj Europi. Imajući ovo u vidu, podrška vlastima u jugoistočnoj Europi da unište svoje viškove naoružanja, zaplijenjeni SALW i pripadajuće streljivo je ključna komponenta SEESAC-ovog projekta.

Od 2002. godine, SEESAC je pomogao uništavanje 300.000 komada malog oružja na području jugoistočne Europe, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close