BH Konzorcij

Uniforme sarajevske policije suprotne Ustavu BiH

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo je 2013. usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uvjete MUP-a KS kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi
Vijesti / Flash | 13. 06. 2018. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, pokrenuo je aktivnosti oko podnošenja tužbi zbog kršenja Ustava i zakona od strane Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, priopćeno je iz Konzorcija.

''Istovremeno, uputili smo molbu predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, te premijeru i dopremijerima FBiH da nam omoguće ustavnopravnu zaštitu pred Ustavnim sudom FBiH u vezi sa ovim slučajem. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo je 2013. usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uvjete MUP-a KS kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi. Istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog Uredbom. Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u Kantonu Sarajevo imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim županijama, čime se krši Ustav FBiH, navedeno je iz Konzorcija.

Kako navode, odredbom Ustava Federacije BiH glava III, član 4. stav a. propisano je da "Županije imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa županijskim oznakama". Vlada FBiH donijela je Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH.

''Iako se županijski ministar unutarnjih poslova pozvao na odredbe federalne Uredbe, sasvim je jasno da je time prekršen Ustav FBiH, ali i federalna Uredba, jer je pravna mogućnost propisivanja posebnih, specijaliziranih tipova i dijelova policijske uniforme teško zloupotrebljena i to u korist pojedinih, dominantno uvoznih brendova tj. zastupnika takve vrste policijske opreme. Pravilnik iz 2013. je u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopće nemaju mogućnost da sudjeluju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u KS. Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta, stoji u priopćenju Konzorcija.

Kopirati
Drag cursor here to close